Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy obraną i drobno posiekaną cebulę i delikatnie ją rumienimy od czasu do czasu mieszamy, następnie dodajemy starte na grubych oczkach pieczarki.
Wszystko smażymy do momentu aż woda z pieczarek wyparuje, pod koniec smażenia dodajemy grubo zmielone mięso, farsz doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i smażymy jeszcze ok 5 minut.
Do letniego farszu dodajemy starty żółty ser, dokładnie mieszamy
Ciasto na pierogi: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i mieszamy palcami. Dodajemy jajko oraz sól i powoli dolewamy wodę. Ciasto wyrabiamy, a następnie wkładamy je do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut
Na oprószonej mąką stolnicy cienko rozwałkowujemy ciasto, przy pomocy szklanki wykrawamy kółka, na każde dajemy porcję farszu i dokładnie sklejamy pierogi.
Do gotującej się wody wrzucamy pierogi, gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię
Pierogi podajemy ze zrumienioną cebulką lub sosem grzybowym.
Smacznego.