Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka z białek.

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

białko 6 sztuk
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 sztuka
masło lub margaryna 25 dag
mąka pszenna 3 szklanki
sól szczypta
mleko ciepłe pół szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
rodzynki 10 dag

Dodatkowo

Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
masło 1 łyżeczka
cukier puder do posypania

Porada

Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml.

Przepis i sposób przygotowania na: Babka z białek.


1. Masło lub margarynę stopić i wystudzić.
2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,stopniowo dodawać cukier,cukier waniliowy i ubijać kilka minut.Na przemian dodawać ostudzone masło,ciepłe mleko i mąkę z proszkiem do pieczenie.Dokładnie wymieszać.Na koniec wsypać rodzynki.
3. Formę kesksówkę o wymiarach 35 cm x 11 cm x 7 cm ,posmarować masłem i posypać bułką tartą.Przełożyć ciasto i piec około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.
4.Ostudzić i wyjąć z formy.Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem i pokroić w plastry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 22.05.2017 19:36
Dziękuję:)
msmariusz 10.02.2016 14:36
apetyczna babka
Babeczka35 06.02.2016 07:50
Dziękuję:)
gusia1000 06.02.2016 00:10
Dobra taka.
Iwusia 05.02.2016 22:53
lubię takie ciasteczka
Renata9 05.02.2016 20:53
Pyszna babka :-)
Renataj 05.02.2016 20:30
Apetyczna:)
Bernadeta1 05.02.2016 19:41
pięknie wyrosła i na pewno jest smaczna
misia123410 05.02.2016 19:31
Same pyszności tutaj widzę:)
Maridka19 05.02.2016 19:15
Ale wyrosła ładnie . Musi być pyszna :)
Agnieszka-87-25 05.02.2016 18:16
lubię takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak