Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki z kapustą i grzybami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 450 gram
drożdże świeże 30 gram
żółtko jajek 2 sztuki
mleko 200 mililitrów
masło 100 gram
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka

farsz

kapusta kiszona 400 gram
grzyby suszone 100 gram
cebula 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
ziele angielskie 5 ziaren
olej do smażenia 1 sztuka

dodatkowo

jajko 1 sztuka
kminek 1 łyżka
mleko 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki z kapustą i grzybami

Kroki postępowania

1
ciasto:
Drożdże rozrabiamy w 1/2 szklance mleka z dodatkiem cukru i jedną łyżka mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce czekamy aż zaczną pracować (zwiększą objętość, lekko się spienią)
Do misy przesypujemy resztę mąki, dodajemy jajka, resztę mleka, rozpuszczone przestudzone masło, sól oraz zaczyn drożdżowy. Wszystko zagniatamy na dość plastyczne ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
Krok 1 - Paszteciki z kapustą i grzybami foto
2
Grzyby moczymy przez całą noc w zimnej wodzie, a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie,aż zmiękną (około godzinę). Ugotowane kroimy.
(Jeśli używamy pieczarek to obieramy je, kroimy w kostkę i smażymy na patelni z zeszklona cebulą)

Kapustę kiszoną przepłukujemy wodą, odsączamy, kroimy. Przekładamy do oddzielnego garnka, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy około 2 godzin (od czasu do czasu trzeba kapustę przemieszać)
Ugotowaną odcedzamy, wyciskamy dokładnie wodę i kroimy drobno.

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni na złoty kolor

Kapustę, grzyby i cebulę mieszamy razem doprawiając do smaku sola i pieprzem.
Krok 2 - Paszteciki z kapustą i grzybami foto
3
wykonanie:
Ciasto drożdżowe dzielimy na 2 kawałki, rozwałkowujemy na prostokąt, wzdłuż dłuższego boku nakładamy farsz i zawijamy w rulon. Każdy z rulonów kroimy na mniejsze kawałki.

Tak powstałe paszteciki smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem z mlekiem i posypujemy kminkiem. Odstawiamy na kilka minut aby podrosły.

Paszteciki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20-25 minut.
Krok 3 - Paszteciki z kapustą i grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 13.02.2017 09:52
uwielbiam :)
KORAL 18.03.2016 07:42
Moje ulubione
RenataZ-et 05.02.2016 09:55
bardzo apetyczne!
Malinka 05.02.2016 09:47
Takie paszteciki to dopiero rozkosz dla podniebienia :)
marzut 05.02.2016 09:42
Pysznie sie prezentuja ;)
Poison1988 05.02.2016 08:02
doskonale wyglądają i świetnie będą się sprawdzać na wszelkiego rodzaju przyjęciach :)
Barbara13 04.02.2016 23:26
uwielbiam takie
Ola1984 04.02.2016 20:31
Pysznie wyglądają :) Uwielbiam domowe paszteciki.
mirosława4 04.02.2016 18:12
bardzo lubię
2milutka 04.02.2016 17:10
Przepyszne z pewnoscią :)
sliwka 04.02.2016 16:46
Uwielbiam, pychotka;))
Jadwiga/Jaga85 04.02.2016 15:55
Pięknie wyglądają
Motorek 04.02.2016 14:56
pyszne paszteciki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak