Przepis i sposób przygotowania na: SERNIK Z MALINAMI
Kroki postępowania
Galaretki rozrabiamy w 1,5 szklanki gorącej wody, studzimy.
Mleko skondensowane ubijamy mikserem do momentu aż dobrze się spieni i zacznie gęstnieć. Do spienionego mleka dodajemy po łyżce serka, a na końcu łączymy z całkowicie ostudzoną i lekko tężejącą
galaretką.
Galaretkę jagodową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i studzimy.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy do niej ostudzoną galaretkę jagodową. (opcjonalnie można dodać mus z jagód)
Biszkopty polewamy cienką warstwą białej masy (tak 1/3 całości) odstawiamy na 10 minut do lodówki aby spód stężał. (Dzięki temu biszkopty nie wypłynął na wierzch masy).
Po tym czasie do reszty białej masy wsypujemy dużą garść malin, delikatnie mieszamy i wylewamy całość na spód. Odstawiamy do lodówki na około pół godziny.
Na wierzchu układamy warstwę malin, którą zalewamy rozpuszczoną i ostudzoną galaretką ametystową.
Całość najlepiej zostawiać na noc w lodówce.