Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekka zupa pieczarkowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

szalotka sztuka
oliwa 2 łyżki
pieczarki 300 gram
woda zimna 1300 ml
marchewka 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżka
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1 łyżczka
mleko 2% 100 ml
makaron nitki 100 gram

Dodatkowo

koperek 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Lekka zupa pieczarkowa

Kroki postępowania

1
Cebulę szalotke obrać i pokroić w drobną kostkę.
Krok 1 - Lekka zupa pieczarkowa foto
2
Do średniej wielkości garnka wlać podaną ilość zimnej wody.
Krok 2 - Lekka zupa pieczarkowa foto
3
Pieczarki umyć , osuszyć i pokroić w plastry.
Krok 3 - Lekka zupa pieczarkowa foto
4
Do małego garnka wlać oliwę z oliwek, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Następnie dodać pieczarki. Dusić na małym ogniu mieszając około 10 minut.
Krok 4 - Lekka zupa pieczarkowa foto
5
Marchewkę i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w cienkie plastry.
Krok 5 - Lekka zupa pieczarkowa foto
6
Następnie do gotującej się wody dodać duszone pieczarki. Wymieszać.
Krok 6 - Lekka zupa pieczarkowa foto
7
Do zupy dodać pokrojone jarzyny.Gotować wszystko pod przykryciem 20 minut.
Krok 7 - Lekka zupa pieczarkowa foto
8
Po tym czasie dodać wszystkie przyprawy.
Krok 8 - Lekka zupa pieczarkowa foto
9
Dodać podaną ilość makaronu typu nitki, wymieszać igotować zupę aż makaron będzie al' dente.
Krok 9 - Lekka zupa pieczarkowa foto
10
Gdy zupa będzie już gotowa, podlać ją mlekiem, wymieszać i ponownie zagotować.
Krok 10 - Lekka zupa pieczarkowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 16.01.2016 20:17
fajna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak