Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kakaowa szarlotka mocno cynamonowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1 kg
cukier 4 łyżki
cynamon 1 łyżka
mąka 1 1/2 szkl
cukier 1 szkl
margaryna 150 g
kakao 2 łyżki
jajko 1 szt
śmietana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kakaowa szarlotka mocno cynamonowa

Kroki postępowania

1
Z mąki, cukru, margaryny, jajka, śmietany, kakao i proszku do pieczenia zagniatamy jednolite krucze ciasto. Zawijamy w folię i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Krok 1 - Kakaowa szarlotka mocno cynamonowa foto
2
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na małe plasterki. Wrzucamy do garnka i dodajemy cukier i cynamon. Dokładnie mieszamy i smażymy przez 10 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Krok 2 - Kakaowa szarlotka mocno cynamonowa foto
3
Z lodówki wyjmujemy ciasto i dzielimy na dwie części.
Jedną wylepiamy naczynie do pieczenia.
Krok 3 - Kakaowa szarlotka mocno cynamonowa foto
4
Na ciście wykładamy jabłka z cynamonem.
Krok 4 - Kakaowa szarlotka mocno cynamonowa foto
5
Z pozostałego ciasta formujemy ruloniki i robimy z nich kratkę na jabłkach.

Tak przygotowaną szarlotkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 40-45 minut.
Krok 5 - Kakaowa szarlotka mocno cynamonowa foto
6
Najlepiej smakuje jeszcze ciepła ze szklanką mleka do picia.
Krok 6 - Kakaowa szarlotka mocno cynamonowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damiano
Damiano 16.01.2016 12:27
bardzo dobra szarlotka
RenataZ-et 16.01.2016 11:15
świetny pomysł na szarlotkę
krokus 16.01.2016 10:24
to musi być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak