Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z dżemem truskawkowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300 g
drożdże świeże 20 g
mleko 100 ml
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
cukier 50 g
masło 75 g
dżem truskawkowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z dżemem truskawkowym

Drożdże rozpuszczamy w łyżeczce cukru. Następnie wlewamy letnie mleko, wsypujemy 50 g mąki, mieszamy tak, by nie było grudek. Miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na 20-30 min. Jajko i żółtko ubijamy z cukrem na puszystą masę. Łączymy z rozczynem, dodajemy resztę mąki. Ciasto wyrabiamy ręką ok. 15 min, następnie łączymy z rozpuszczonym masłem, do całkowitego połączenia. Ciasto rozwałkowujemy na 1 cm, na brzegu umieszczamy owoce z dżemu, razem z galaretką. Całość zawijamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia, prostokątnej formy ( 12x31 ). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min. Ciasto pieczemy 35 min w temperaturze 190°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 15.01.2016 11:28
bardzo lubię drożdżowe z dżemem twoje wygląda smakowicie
wyattearp 14.01.2016 09:56
uwielbiam takie ciasta
patryska76 14.01.2016 00:02
smakowite drożdżowe ;)
mirosława4 13.01.2016 15:04
smaczne i zdrowe ciasto
joannaa24 13.01.2016 14:35
Super, uwielbiam truskawki, więc to ciasto musi być pyszne
kasiaw 13.01.2016 12:03
musi być pyszne
sliwka 13.01.2016 11:15
Pyszne;)))
IZABELA29 13.01.2016 10:35
bardzo dobry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak