Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak na skrzydełkach

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta biała 1/2 szt (małej)
skrzydełka kurczaka 4 szt
woda zimna 1,5 l
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 4 szt
marchewki 2 szt
pietruszka 1 szt
seler korzeniowy 1 szt (mały)
ziemniaki 3 szt
por (biała część) 1/2 szt
kasza jęczmienna 50 g
kminek Prymat 1/2 łyżeczki
koperek 1 pęczek
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak na skrzydełkach

Skrzydełka gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
Mięso wyciągamy, a wywar przez gazę przepuszczamy do drugiego garnka.
Do wywaru dodajemy pokrojone w talarki marchewki, w kostkę ziemniaki, kawałek pora, obrany seler i obraną, opaloną nad ogniem, pietruszkę.
Zupę zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, kiedy warzywa zrobią się prawie miękkie.
Posiekaną kapustę dodajemy do zupy razem z kaszą, kminkiem, mieszamy i gotujemy do miękkości kapusty.
Zupę do smaku doprawiamy solą i pieprzem, łączymy z posiekanym koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 13.01.2016 13:29
super zupka na zimę
Futka 13.01.2016 11:07
Przepyszny i pożywny kapuśniaczek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak