Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka duszona w sosie z czosnkiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 500 g
Musztarda francuska Prymat
olej do smażenia
cebule 2 szt
ząbki czosnku 4 szt
bulion wołowy 600 ml
czosnek marynowany 10 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 4 szt
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka duszona w sosie z czosnkiem

Mięso umyłem, osuszyłem ręcznikiem papierowym, oprószyłem solą i pieprzem.

Następnie nasmarowałem musztardą i w całości podsmażyłem na rozgrzanym oleju (z każdej strony). Pokroiłem na kotlety o grubości 1,5 cm.

Cebule i czosnek posiekałem, podsmażyłem na oleju, zalałem bulionem, dodałem liście laurowe, ziele angielskie i czosnek marynowany. Całość zagotowałem.

Do sosu przełożyłem mięso i dusiłem 90 min na wolnym ogniu.

Sos zredukowałem, do smaku doprawiłem solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Podałem z kaszą gryczaną połączoną z warzywami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasiaw 13.01.2016 12:03
smaczne mięsko
krokus 13.01.2016 11:42
Smacznie :) lubię mięso w sosie czosnkowym
wwwiolka 13.01.2016 11:38
Bardzo fajny przepis.
sliwka 13.01.2016 11:15
Smaczna i wykwintna;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak