Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona pierś z indyka w lubczyku (dla dzieci)

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z indyka 1,5-2 kg
Liść lubczyku suszony Prymat 3 łyżeczki
tymianek 1 łyżeczka
cebula 1 duża
Liść laurowy suszony Prymat 5 szt
sól 1 płaska łyżeczka
oliwa 1 łyżka

Porada

Cebuli nie wyczuwa się w mięsie, ale nadaje aromatu podczas pieczenia. W wersji "dorosłej" trzeba moczyć mięso w mocniej osolonej wodzie i warto użyć pikantnych przypraw, choćby pieprzu.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona pierś z indyka w lubczyku (dla dzieci)

Mięso dokładnie myjemy, oczyszczamy z błon i zanurzamy w wodzie w dodatkiem soli i 1 łyżeczki roztartego w dłoniach lubczyku. Odstawiamy na całą noc do lodówki.
Następnego dnia osuszamy je papierowym ręcznikiem, układamy w naczyniu żaroodpornym, smarujemy oliwą i oprószamy roztartymi w ciepłych dłoniach suszonym lubczykiem (można użyć świeżego) oraz tymiankiem. Dookoła rozkładamy lekko zgniecione liście laurowe i pokrojoną na cząstki cebulę.
Pieczemy około 2 godziny w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sliwka 13.01.2016 11:18
Wspaniałe danie;))
usmiech 13.01.2016 11:17
smaczne danie
bertpvd 13.01.2016 11:10
Pyszna pierś !
Futka 13.01.2016 11:08
Pyszne i aromatyczne mięsko :)
RenataZ-et 13.01.2016 10:12
świetne jest takie mięsko
wyattearp 13.01.2016 09:53
super mięsko !!!!
Habibi 13.01.2016 09:24
Pyszne mięsko - uwielbiam smak i zapach świeżego lubczyku, nie może go zabraknąć w mojej kuchni :)
pestka 13.01.2016 08:59
wygląda bardzo smakowicie
Wafelek2601 13.01.2016 08:23
Pyszne mięsko
2milutka 13.01.2016 06:45
Jaka aromatyczna propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak