Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche rurki z kremem bananowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto bardzo kruche

mąka pszenna 30 dag
margaryna 25 dag
cukier puder 1 szkl
żółtko jajek 5
cukier waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

Krem

banan 1-2 sztuki
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
śmietana 30% 250 ml
cukier puder 4 łyżki

Do dekoracji

czekolada mleczna 1 tabliczka

Porada

Ciasto na rurki jest bardzo kruche, właściwie wychodzą z nich rurko-ciastka. Nie należy się przejmować, jeśli rozpłyną się odrobinę w piekarniku, trzeba jednak zachować między nimi sporą odległość.

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche rurki z kremem bananowym

Kroki postępowania

1
Ze składników na ciasto zagniatamy kruche i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie dzielimy na pół - robimy dwie kulki. Jedną zostawiamy w lodówce, a drugą rozwałkowujemy dość grubo. Kroimy nożem na 3cm szerokości paseczki.
Krok 1 - Kruche rurki z kremem bananowym foto
2
Paseczki nawijamy na foremki do rurek i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy w 180 stopniach ok. 20-25 min uważając, aby się nie przypaliły.
Krok 2 - Kruche rurki z kremem bananowym foto
3
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Dopiero z wystudzonych rurek delikatnie wyjmujemy foremki. Z drugą częścią ciasta z lodówki robimy to samo, co z wcześniejszą.
Krok 3 - Kruche rurki z kremem bananowym foto
4
Banana kroimy i rozgniatamy lub blendujemy z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w pół szklanki wrzątku i studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno.
Krok 4 - Kruche rurki z kremem bananowym foto
5
Do ubitej śmietany dodajemy papkę z bananów, miksujemy. Wlewamy żelatynę i miksujemy na gładko. Masa będzie ciemnieć z powodu bananów.
Krok 5 - Kruche rurki z kremem bananowym foto
6
Wystudzone rurki nadziewamy kremem przy użyciu szprycy, rękawa lub zwykłego woreczka.
Krok 6 - Kruche rurki z kremem bananowym foto
7
Czekoladę łamiemy w drobne kawałki lub kroimy nożem i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w tym celu gotujemy odrobinę wody w garnku i przykrywamy go żaroodporną miseczką, w której jest czekolada - mieszamy ją do rozpuszczenia).
Krok 7 - Kruche rurki z kremem bananowym foto
8
Dekorujemy rurki czekoladą wedle własnego uznania - można zamoczyć ich wierzch w miseczce z czekoladą. Ja swoje po prostu polałam przy użyciu łyżki. Wstawiamy do lodówki, aby krem i czekolada stężały, co się stanie w przeciągu paru chwil. Smacznych łakoci :)
Krok 8 - Kruche rurki z kremem bananowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak