Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka grzybowa z majonezem i bazylią

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurki 25 dkg
piersi kurczaka 20 dkg
olej 2 łyżki
SÓL, ŚWIEŻO ZMIELONY PIEPRZ do smaku
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 pęczek
żółtko jajek 1 sztuka
musztarda 1 łyżeczka
ocet winny 1 łyżeczka
olej 1/4 szklanki
bazylia świeża 3 łyżki
borowiki 2 dkg
woda letnia 1/4 szklanki
kwaśna śmietana 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka grzybowa z majonezem i bazylią

Borowiki namoczyć w letniej wodzie, kurki umyć. Piersi kurczaka umyć. Rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażyć na nim kurczaka z każdej strony przez 2-3 minuty, przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, ostudzić. Grzyby i kurczaka pokroić, grzyby podsmażyć na tłuszczu ze smażenia kurczaka, przyprawić solą i pieprzem, dodać borowiki razem z wodą, w której się moczyły, dusić ok. 5 minut, ostudzić. Dymkę oczyścić, odciąć ciemnozielony szczypior, pozostawiając na ok. 15 minut, cebulki obrać, umyć, pokroić w cienkie talarki. Włożyć wszystko do salaterki, ostrożnie wymieszać.
Majonez z bazylią: 1 żółtko z 1 łyżeczką musztardy, 1 łyżeczką octu, 1 łyżeczką cukru i solą ubić na gęstą masę. W trakcie ubijania stopniowo dodawać olej, dodać 2 łyżki śmietanki, 3 łyżki świeżej, posiekanej bazylii. Przyprawić solą, pieprzem. Polać sałatkę i odstawić, aby dobrze się przegryzła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna108
Joanna108 01.10.2010 10:42
Takiej wersji jeszcze nie próbowałam, ale brzmi pysznie :).
plocia 25.08.2010 13:32
interesujący przepisy
RenataZ-et 22.08.2010 11:11
Na pewno pyszna!
halina17 21.08.2010 12:37
Dobry przepis.
Margo1 20.08.2010 22:00
To jest moja ulubiona

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak