Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z tuńczykiem i jajkiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl
woda letnia 180 ml
drożdże 30 g
olej 2 łyżki
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
pieczarki 300 g
kukurydza w puszce 1/2 szt
papryka czerwona 1/2 szt
tuńczyk w sosie własnym 1 szt
jajko 2 szt
ser żółty 200 g
keczup

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z tuńczykiem i jajkiem

Kroki postępowania

1
Z mąki, drożdży, ciepłej wody, oleju, cukru, soli i ziół prowansalskich przygotowujemy elastyczne ciasto drożdżowe. Wkładamy je do miski i lekko posypujemy mąką, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 – 1 ,5 godziny.

Następnie rozwałkowujemy i układamy w blaszce. Wierzch ciasta polewamy keczupem i lekko go rozsmarowujemy.
Krok 1 - Pizza z tuńczykiem i jajkiem foto
2
Następnie wykładamy połowę żółtego sera.

Na serze układamy pokrojone w plasterki pieczarki i odsączoną z zalewy kukurydzę.
Krok 2 - Pizza z tuńczykiem i jajkiem foto
3
Tuńczyka odsączamy i jego kawałki układamy na pizzy, paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy na blaszkę.
Krok 3 - Pizza z tuńczykiem i jajkiem foto
4
Jajka gotujemy na twardo i studzimy, następnie kroimy w plastry i układamy na wierzchu pizzy. Wykładamy pozostałą część sera.

Blaszkę z pizza wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 220 C.
Krok 4 - Pizza z tuńczykiem i jajkiem foto
5
Podajemy z keczupem lub sosem czosnkowym.
Krok 5 - Pizza z tuńczykiem i jajkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 24.01.2016 17:22
smaczne połączenie
Małgorzata92 24.01.2016 13:47
Pożeram pizzę w każdej postaci a ta mnie zachęciła :)
gusia1000 24.01.2016 13:24
Swojska najlepsza.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak