Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Pani Walewska

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 400 gram
masło 200 gram
żółtko jajek 5 sztuk
cukier puder 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Beza

białko 5 sztuk
sól 1/4 łyżeczki
cukier puder 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Krem

mleko 2 szklanki
budyń waniliowy 1 sztuka
cukier 5 łyżek
wanilia 1/2 laski
masło 250 gram
sok z cytryny

Dodatkowo

dżem porzeczkowy 400 gram
płatki migdałowe 80 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Pani Walewska


Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać miękkie masło i pozostałe składniki. Zagnieść ciasto i chwilę schłodzić.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.Ja piekę w formie z wyposażenia piekarnika. Ciasto rozwałkować na wielkość formy, posmarować dżemem.
Białka ubić z solą. Do ubitych powoli przesiewać cukier puder i ciągle ubijać, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną.
Pianę wyłożyć równą warstwą na dżem i posypać płatkami migdałowymi lub orzechami.Piec w temp. 170 stopni 35 - 40 minut.Zimne ciasto przekroić na pół.
W pół szklanki mleka rozmieszać budyń. Do reszty mleka dodać wydłubane ziarenka i laskę wanilii oraz cukier i zagotować. Wlać rozmieszany budyń, zagotować i wystudzić.
Masło utrzeć na puszysty krem, dodając po łyżce zimnego budyniu. Do smaku dodać sok z cytryny. W wersji dla dorosłych można dodać mały kieliszek spirytusu. Krem wyłożyć na jedną część ciasta i przykryć drugą lekko dociskając. Kroić dobrze schłodzone.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sliwka 24.01.2016 17:00
Pyszne;))) Mniam;))
Motorek 24.01.2016 12:12
smaczne ciasto
joannaa24 24.01.2016 12:11
Takiej wersjo jeszcze nie próbowałam ;)
Konczi 24.01.2016 11:45
uwielbiam Panią Walewską, ile osób tyle opcji walewskiej - uwielbiam !
Ewa Wojtaszko 24.01.2016 11:14
już tyle razy słyszałam o takim cieście,ale jeszcze nigdy nie miałam okazji spróbować
RenataZ-et 24.01.2016 10:38
wygląda idealnie!
halina17 24.01.2016 10:25
Smaczne ciasto.
Ewelina1991 24.01.2016 09:59
uwielbiam to ciasto!!!
Krystyna32 24.01.2016 09:47
pyszne ciasto
Maridka19 24.01.2016 08:31
Ciasto idealne
Madzik239 24.01.2016 00:42
Bardzo fajne ciasto..krem lekki i kwaśny dżemek..super nie za słodko
misia53 23.01.2016 23:11
Już bym chciała spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak