Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na zimno "Kryształek"

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser na sernik 1 kg
mleko 0,5 litra
cukier waniliowy 2 opakowania
cukier 1 szklanka
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżki
woda zimna 6 łyżek (do żelatyny)
ciastka maślane 20 kawałków
galaretka truskawkowa 2 sztuki na wierzch ciasta
galaretka 3 kolory

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno "Kryształek"

Kroki postępowania

1
Każdą galaretkę osobno rozpuść w 1,5 szklanki gorącej wody, po przestudzeniu wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Po zastygnięciu galaretki pokrój w prostokąty lub kwadraty. 2 czerwone galaretki rozpuścić jak podano na opakowaniu i zostawić do dekoracji na wierzch sernika.
Krok 1 - Sernik na zimno "Kryształek" foto
2
Żelatynę wsyp do szklanki, zalej zimną wodą i wymieszaj. Odstaw do napęcznienia. W garnku zagotuj mleko z cukrem i odstaw aż lekko przestygnie. Włóż do ciepłego mleka żelatynę i wymieszaj, tak aby się rozpuściła i nie było grudek.
Krok 2 - Sernik na zimno "Kryształek" foto
3
Do miski włóż 1 kg sera , cukier waniliowy oraz 1 szklankę mleka. Miksuj na średnich obrotach. następnie letnią mieszankę wlej cienkim strumieniem do masy serowej miksując wszystko dokładnie, aby masa się nie zważyła.
Krok 3 - Sernik na zimno "Kryształek" foto
4
Formę wykładamy folią spożywczą. Na dno układamy jedno przy drugim ciastko petit-bery. Wykładamy połowę kolorowych galaretek.
Krok 4 - Sernik na zimno "Kryształek" foto
5
Równo wygładzamy całą powierzchnię. Uwaga masa szybko tężeje po dodaniu zimnych galaretek.
Krok 5 - Sernik na zimno "Kryształek" foto
6
na koniec zalewamy sernik przestudzoną galaretkę. Włóż do lodówki do całkowitego stężenia
Krok 6 - Sernik na zimno "Kryształek" foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 24.01.2016 20:14
Bardzo wam dziękuję.
Marta Ryżek-Kalkowska 24.01.2016 20:14
To musiał wyglądać pięknie w takiej formie. Ja mam stare zdjęcie tutaj, a nie mam kiedy dla siebie zrobić nowego sernika.
Janina 24.01.2016 16:01
Świetne ciasto, bardzo lubimy takie;))
monika141 24.01.2016 10:46
fajne ciasto lekkie, kolorowe i pyszne
Wafelek2601 24.01.2016 10:36
Pyszne ciasto
Monika-twin 24.01.2016 10:20
uwielbiam taki deser.
Skotka 24.01.2016 08:36
Śliczne, kolorowe ciasto:)
dorota w 23.01.2016 23:11
Przepięknie wygląda!
monikaT83 23.01.2016 21:49
Pyszny sernik Marta:) ja tydzień temu "kryształek"robiłam w formie babki
sliwka 23.01.2016 21:46
Pyszny i kolorowy;)))
Marta Ryżek-Kalkowska 23.01.2016 21:41
Nawet bardzo smaczny i kolorowy. ZDJĘCIE JUŻ STARE,ALE NIE MAM ŁADNIEJSZEGO.
anka1988 23.01.2016 21:30
robię bardzo podobne, jest bardzo smaczne!
halina17 23.01.2016 20:57
Smacznie wygląda.
mirosława4 23.01.2016 20:37
bardzo dobre
Iwusia 23.01.2016 20:16
lubię taki serniczek na deser
Anna169Hosz 23.01.2016 20:00
Mniam mniam... lubię taki :)
Lucan 23.01.2016 18:06
ulubione z dzieciństwa:)
IKrakowianka 23.01.2016 17:52
super wygląda
Marta Ryżek-Kalkowska 23.01.2016 17:32
Dziękuję. To jedno z ulubionych ciast dzieciństwa.
Renata9 23.01.2016 16:52
Bardzo smaczny deserek :-)
gosia1988 23.01.2016 16:49
smaczny i kolorowy :)
Aleksandra/Olcia 23.01.2016 16:41
smakowite ciacho
mikrusiak 23.01.2016 15:53
piękny...taki kolorowy :)
agnieszka214 23.01.2016 15:44
Smakowite ciasto
gusia1000 23.01.2016 15:16
Super wygląd i smak.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak