Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pstrąg łososiowy zapiekany z ziemniakami i brokułem pod beszamelem

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki główne

pstrąg łososiowy 370 g
ziemniaki ugotowane kilka średnich
brokuł 1/2 szt

Do smaku

Pieprz cytrynowy mielony Prymat
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól

Beszamel

mleko 1 szkl (+/-)
masło 82% 2 łyżki
mąka 3 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny grubo mielony Prymat do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku

Dodatkowo

masło do wysmarowania formy
ser żółty

Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg łososiowy zapiekany z ziemniakami i brokułem pod beszamelem

Kroki postępowania

1
Formę do zapiekania smarujemy dokładnie masłem i układamy warstwę z plastrów ugotowanych ziemniaków - oprószamy je świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Posypujemy niewielką ilością drobno startego sera żółtego (1-2 łyżki).
Krok 1 - Pstrąg łososiowy zapiekany z ziemniakami i brokułem pod beszamelem foto
2
Kolejną warstwę stanowi pstrąg łososiowy (skórę należy ściąć ostrym nożem i sprawdzić czy nie pozostały w filecie jakieś ości, jeśli są powyjmować). Rybę wcześniej oprószamy z obu stron solą i pieprzem cytrynowym. Posypujemy 1 łyżką drobno startego sera.
Krok 2 - Pstrąg łososiowy zapiekany z ziemniakami i brokułem pod beszamelem foto
3
Brokuł dzielimy na małe różyczki, układamy w naczyniu i ponownie oprószamy serem żółtym. Czynności powtarzamy w kolejnej warstwie zapiekanki. Na wierzchu posypujemy więcej sera, około 4 łyżki.
Beszamel: na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i stale mieszamy, aż dobrze się połączą. Następnie wlewamy mleko i nadal mieszamy aż do zgęstnienia sosu - robimy to na małym ogniu, aby nie zagotować. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sosem polewamy zapiekankę i wstawiamy całość do piekarnika na około 35 minut (180 stopni).
Krok 3 - Pstrąg łososiowy zapiekany z ziemniakami i brokułem pod beszamelem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorota w 23.01.2016 23:13
Odświętny obiad!
Damiano
Damiano 23.01.2016 14:37
smaczna rybka
Malinka 23.01.2016 13:14
Na pewno smaczna rybka :)
Agnieszka-87-25 23.01.2016 08:15
smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak