Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki empanadas z tuńczykiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka 250 g
masło 50 g
woda letnia 100 ml
sól 1/3 łyzeczki

Farsz

tuńczyk kawałki w oleju 1 puszka
cebula 1 szt.
czosnek 1 ząbek
oliwki czarne 1 garść
papryka czerwona 1/3 szt.
sól
pieprz

Dodatkowo

olej do smażenia
jajko 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki empanadas z tuńczykiem

Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto i odstawić, przykryte ściereczką.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć ją na oleju, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i paprykę pokrojoną w kostkę. Chwilę wszystko razem smażyć aż papryka zmięknie, a woda odparuje. Następnie podsmażone warzywa lekko ostudzić. Oliwki pokroić na kawałki i dodać do podsmażonych składników, tuńczyka odcedzić, rozdrobnić i dodać do farszu. Wszystko razem dokładnie wymieszać, oraz przyprawić solą i pieprzem.
Następnie rozwałkować cienko ciasto na stole posypanym mąką i wykrawać kółka na których kłaść niewielką ilość farszu i dokładnie skleić. Można na pierożkach wykonać falbankę, lub wzorek wykonany za pomocą widelca. Polecam jednak zrobić falbankę, przynajmniej wiadomo, że podczas pieczenia nic się nie rozklei. Gdy ciasto stwardnieje podczas wałkowania na mące, można dodać do ciasta trochę wody i wyrobić ponownie ciasto, by miało konsystencję pozwalającą lepić pierogi.
Gotowe pierożki posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut na złoty kolor.
Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sliwka 20.01.2016 20:52
Ciekawy przepis;))
Marta1986 20.01.2016 18:41
smaczne pierożki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak