Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto miodowe z makową wkładką

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto miodowe

mąka pszenna 30 dag
żółtko jajek 3 szt
masło 12 dag
śmietana 2 łyżki
miód 3 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
cukier puder 7-8 dag

Biszkopt

jajko 4 szt
mąka tortowa 2 łyżki
mak 3 łyżki (mielony)
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
aromat migdałowy 1/3 łyżeczki

masa z kaszy manny

mleko 2 szkl
kasza manna 1/2 szkl
masło 20 dag
cukier puder 15 dag
sok z cytryny do smaku
aromat migdałowy do smaku

Poncz

woda 1/2 szkl
miód 1 łyżeczka
sok z cytryny do smaku

Pozostałe składniki

czekolada deserowa 10 dag
śmietana 2 łyżki
orzechy siekane
marmolada 10-15 dag

Porada

Ciasto miodowe z makowym biszkoptem to ciekawe zestawienie, które łączy masa z kaszy manny i warstwa marmolady.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto miodowe z makową wkładką

Kroki postępowania

1
Ciasto miodowe:
Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, cukier waniliowy, cukier puder, miód i śmietanę wymieszaną z sodą.
Krok 1 - Ciasto miodowe z makową wkładką foto
2
Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Następnie podzielić na 2 części, rozwałkować i włożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 34/25 cm. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.dodać mak, aromat, bułkę tartą, delikatnie wymieszać.
Krok 2 - Ciasto miodowe z makową wkładką foto
3
Biszkopt z makiem:
Jajka z cukrem ubić na parze do białości, następnie zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, połączyć z masą jajeczną, Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o takiej samej wielkości jak ciasto miodowe. Upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Krok 3 - Ciasto miodowe z makową wkładką foto
4
Masa z kaszy manny:
Do gotującego się mleka z dodatkiem odrobiny soli ciągle mieszając wsypać kaszę mannę i ugotować, ostudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć.
Krok 4 - Ciasto miodowe z makową wkładką foto
5
Do utartego masła dodawać po łyżce zimnej kaszki. Doprawić do smaku spirytusem lub sokiem z cytryny i aromatem.
Krok 5 - Ciasto miodowe z makową wkładką foto
6
Upieczone, zimne ciasto skropić ponczem. Na placek miodowy wyłożyć połowę masy, wyrównać.
Krok 6 - Ciasto miodowe z makową wkładką foto
7
Biszkopt makowy posmarować cienką warstwą marmolady i położyć na placek z masą.
Krok 7 - Ciasto miodowe z makową wkładką foto
8
Następnie z drugiej strony biszkopt posmarować marmoladą, wyłożyć masę, wyrównać, przykryć ciastem miodowym, obciążyć deseczką i odłożyć w chłodne miejsce.Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietaną, oblać ciasto i posypać orzechami.
Krok 8 - Ciasto miodowe z makową wkładką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 07.12.2016 12:48
Cudownie smakowite
Klausia 01.05.2016 20:54
znakomite ciasto
2milutka 05.01.2016 08:55
Wspaniale wyglada!
monikaT83 04.01.2016 12:32
powiem tylko: ideał!
Poison1988 04.01.2016 07:54
aż ślinka leci :)
Wiktoria29 03.01.2016 19:37
fajny pomysł na urozmaicenie miodownika
Stenka 03.01.2016 19:12
apetycznie wygląda
wwwiolka 03.01.2016 18:52
Bardzo fajny przepis.
monika141 03.01.2016 18:36
pyszne ciasto
Mama niejadka 03.01.2016 17:32
Pyszne ciasto
iziona 03.01.2016 17:27
Bardzo apetyczne ciasto.
Grazyna0211 03.01.2016 16:12
smaczne ciasto
cukiereczek 03.01.2016 16:06
robi wrażenie aż ślinka leci
agnieszka214 03.01.2016 16:00
Bardzo fajne połączenie
Kasnaj 03.01.2016 15:58
bardzo fajna kompozycja miodowego ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak