Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona pierś z indyka (dla dzieci)

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Mięso

filet z indyka 1,5 kg

Marynata

ziele angielskie 4 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
sól 1 płaska łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 3 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1/4 łyżeczki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 2 łyżeczki
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka

Przed pieczeniem

oliwa 2-3 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
cebula 1 szt

Porada

W wersji "dorosłej" należy bardziej posolić marynatę (można też zwiększyć proporcjonalnie ilość przypraw). Ja dałam malutko, aby lekko zmienić smak bo dzieci nie powinny jej dostawać wcale. Cebula nie jest wyczuwalna, ale nadaje aromatu.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona pierś z indyka (dla dzieci)

Kroki postępowania

1
W rondelku zagotowujemy trochę wody, wrzucamy przyprawy i gotujemy kilka minut, studzimy. Mięso dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, przekładamy do miski, zalewamy marynatą i dolewamy tyle wody, aby całe było przykryte. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 3 godziny (najlepiej na noc).
Krok 1 -  Pieczona pierś z indyka (dla dzieci)  foto
2
Gdy mięso się zamarynuje delikatnie je osuszamy ręcznikiem papierowym i przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy i nacieramy oliwą z oliwek i oprószamy słodką papryką, majerankiem i lubczykiem.
Krok 2 -  Pieczona pierś z indyka (dla dzieci)  foto
3
Obok mięsa, na brzegach naczynia rozkładamy kawałki obranej cebuli. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 1,5 godziny w 180 stopniach. Potem zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze do lekkiego zrumienienia skórki z wierzchu (około 10 minut). Po upieczeniu od razu odsączamy z wytworzonego soku.
Krok 3 -  Pieczona pierś z indyka (dla dzieci)  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 17.03.2016 10:52
smaczne mięsko.
Klausia 08.02.2016 18:20
wspaniła :)
Barbara13 13.01.2016 21:09
nie ma to jak pyszne mięsko
MałaMi89 13.01.2016 00:33
I moja Córcia też :)
anka1988 12.01.2016 19:40
mój synek bardzo takie mięso lubi.
stokrotka 12.01.2016 18:58
ale świetne mięsko!!!
IKrakowianka 12.01.2016 18:19
świetne mięsko
2milutka 12.01.2016 17:50
Pysznie i zdrowo :)
Marta Ryżek-Kalkowska 12.01.2016 16:56
Pysznie jak zawsze :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak