Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z zielonej soczewicy

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

soczewica zielona 1,5 szklanki
marchew 1 sztuka
woda 5 szklanek
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
pomidory krojone z puszki 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
masło 1 łyżka
oregano
Majeranek suszony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Kminek mielony Prymat
groszek ptysiowy

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z zielonej soczewicy

Do garnka wsypujemy soczewicę zieloną oraz drobno pokrojoną marchewkę, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na masełku razem z pomidorami z puszki dodajemy do soczewicy. Wszystko razem miksujemy.

Dodajemy do smaku przyprawy, można również dodać wedle uznania kto jakie lubi. Zupę nalewamy do miseczek i posypujemy groszkiem ptysiowym. Dekorujemy natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 01.02.2016 16:45
Soczewicę uwielbiam...
Bernadeta1 12.01.2016 20:40
na pewno smaczna zupka
sliwka 12.01.2016 19:12
Pyszna zupa;))
bietka 12.01.2016 15:23
to prawda :)
bietka 12.01.2016 15:22
pora spróbować :)
bietka 12.01.2016 15:21
tak soczewica była w ziarnach, ale nie moczyłam jej
Benita 12.01.2016 14:31
Bardzo ciekawa zupa, nigdy takiej nie jadłam.
w mojej kuchni 12.01.2016 14:18
czy soczewica była w ziarnach i moczona wcześniej czy taka z puszki?
Futka 12.01.2016 14:09
Smaczna i pożywna zupa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak