Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowana pierś z kurczaka ze szparagami w sosie holenderskim

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

pierś z kurczaka 2 sztuki
szparagi białe 6 sztuk
rzeżucha 1 garść
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Bazylia suszona Prymat
sól i pieprz
chili Prymat
olej

Sos holenderski

żółtko jajek 3 sztuki w temp. pokojowej
masło 82% 100 g
śmietana 30% 100 ml
sok z cytryny 1/2 sztuki
sól
Pieprz biały mielony Prymat

Porada

Pierś może także przygotować na grillu elektrycznym lub węglowym

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowana pierś z kurczaka ze szparagami w sosie holenderskim

Kroki postępowania

1
Pierś: Mięso umyć , osuszyć oczyścić z błonek. Oprószyć przyprawami z każdej strony. Patelnię grillową posmarować odrobiną oleju położyć mięso , grillować po 3-4 min z każdej strony.
Krok 1 - Grillowana pierś z kurczaka ze szparagami w sosie holenderskim foto
2
Szparagi: Ze szparagów poodcinać zdrewniałe końce , obrać . Związać je sznureczkiem lub złapać gumką. W garnku zagotować wodę , włożyć szparagi , gotować 10-15 min.( Sprawdzić szparagi widelcem , jeśli już w nie wchodzi znaczy że są gotowe).
Krok 2 - Grillowana pierś z kurczaka ze szparagami w sosie holenderskim foto
3
Sos holenderski: W garnku zagotować wodę ( ja użyłam tej po gotowaniu szparagów). Nad gotującą się wodą ubijać trzepaczką żółtka do podwojenie objętości i powstania gęstej piany. Po tym czasie dodać masło ( w kawałku lub uprzednio rozpuszczone) Cały czas ubijać. Na koniec dodać śmietankę , sok z cytryny oraz sól i pieprz.(Sos ma mieć konsystencję gęstej śmietany)
Na każdy talerz położyć 3 szparagi, polać je przygotowanym sosem obok ułożyć grillowaną pierś ( w całości lub pokrojoną w kawałki). Całość posypać rzeżuchą.
Krok 3 - Grillowana pierś z kurczaka ze szparagami w sosie holenderskim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 14.01.2016 10:18
pyszne danie
Jadwiga/Jaga85 12.01.2016 11:05
smacznie wygląda!
Ola1984 12.01.2016 10:58
Fantastyczne danie :) Moje smaki.
Wacław 12.01.2016 09:57
pyszniutki obiadek na talerzu :-)
SzczyptaChili 12.01.2016 09:40
Dziękuję :) MałaMi koniecznie spróbuj :) Ja pierwszy raz jadłam w restauracji i się dosłownie "zakochałam" w ich smaku . W sezonie jem je non stop :)
Ifa 12.01.2016 08:30
Ale pyszności! A szparagi uwielbiam, mniam :-)
olkaaa 12.01.2016 07:35
ciekawa propozycja
Pani Domu 12.01.2016 07:12
wspaniały, pyszny obiad
MałaMi89 11.01.2016 23:48
Wygląda przesmacznie! W najbliższym sezonie koniecznie już muszę spróbować szparagów i czuję, że mi posmakują :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak