Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe zapiekanki z pieczarkami.

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

drożdże świeże 3 dag
cukier 2 łyżeczki
mleko ciepłe pół szklanki
woda ciepła pół szklanki
mąka pszenna 3 szklanki
sól 1 łyżeczka
olej 2 łyżki
masło 1 łyżeczka
mąka pszenna do posypania stolnicy

Sos pomidorowy

pomidory pelati 1 puszka
cebula 1 duża sztuka
czosnek 2 zabki
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
przyprawa do zapiekanek według uznania

Pieczarki

pieczarki 50 dag
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
przyprawy według uznania

Dodatkowo

ser żółty 30 dag

Porada

Z przepisu wychodzi 8 bagietek,czyli 16 sztuk zapiekanek.Do przyprawienia pieczarek użyłam przyprawy śródziemnomorskiej.Mogą też być zioła prowansalskie.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe zapiekanki z pieczarkami.

Kroki postępowania

1
Drożdże rozcieramy z cukrem,2 łyżkami mąki pszennej,mlekiem i wodą,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże,sól i olej,zagniatamy ciasto,jeżeli będzie potrzeba dodajemy jeszcze ciepłego mleka lub wody.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce żeby wyrosło. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części,następnie formujemy na posypanej mąką stolnicy na podłużne bagietki. Uformowane bagietki układamy na blaszkach posmarowanych masłem i od razu pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut do zrumieniania.
Krok 1 - Domowe zapiekanki z pieczarkami. foto
5
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę.Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy czosnek i cebulę,chwilę przesmażamy uważając,żeby za mocno nie zrumienić.Dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy do miękkości warzyw i zgęstnienia sosu.Na koniec sos przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i przyprawami.
Krok 2 - Domowe zapiekanki z pieczarkami. foto
6
Pieczarki obieramy,płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie kroimy w plasterki.Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy pieczarki i dusimy do miękkości i odparowania całego płynu.Na koniec pieczarki lekko rumienimy i przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i przyprawą śródziemnomorską.
Krok 3 - Domowe zapiekanki z pieczarkami. foto
7
Bagietki przekrawamy na pół,każdą smarujemy sosem pomidorowym,układamy pieczarki i posypujemy serem żółtym starym na tarce o dużych oczkach.
Krok 4 - Domowe zapiekanki z pieczarkami. foto
8
Tak przygotowane zapiekanki układamy na blaszkach na których piekły się bagietki i zapiekamy kilka minut w gorącym piekarniku aż ser się roztopi.Podajemy gorące.
Krok 5 - Domowe zapiekanki z pieczarkami. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 07.10.2016 07:52
Potwierdzam.
Babeczka35 07.10.2016 07:51
Zapraszam:)
gusia1000 12.01.2016 23:43
Swojskie najlepsze.
gosia56 12.01.2016 19:05
Super zjadłabym jedną
Babeczka35 11.01.2016 18:32
Dziękuję:)
Ewa Wojtaszko 11.01.2016 11:31
przepyszne !
Babeczka35 11.01.2016 10:15
Dziękuję i zapraszam:)
Bernadeta1 10.01.2016 20:02
chętnie bym zjadła
joannaa24 10.01.2016 18:49
Ekstra zapiekanki, lubię takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak