Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z indykiem, jarmużem i delikatną pianką mleczną

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Risotto

ryż do risotto 1/3 szklanki
bulion warzywny 600 ml
masło 25 g
cebula biała 1 szt
wino białe wytrawne 50 ml
oliwa 1 łyżka

Mięso

polędwica z indyka 2 szt
sos sojowy 2 łyżki
ocet 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki
cukier 1 szczypta

Dodatki

jarmuż 300 g
masło 25 g
woda 50 ml
mleko 150 ml
sól i pieprz

Porada

Zamiast polędwiczki z indyka można użyć polędwiczki z kurczaka, piersi z kurczaka, lub dostępnych już chyba w większości sklepów mięsnych tzw. gulaszowego z indyka.

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z indykiem, jarmużem i delikatną pianką mleczną

Sos sojowy, olej lub oliwę, ocet oraz cukier mieszamy, przygotowując w ten sposób marynatę. Do przygotowanej marynaty wkładamy polędwiczki z indyka, dokładnie obtaczamy je w zalewie i chowamy do lodówki.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię dodając szczyptę soli. Mieszamy co jakiś czas, pilnując aby cebula się nie przypaliła. Gdy cebula się zeszkli na patelnię wsypujemy ryż do risotto i przesmażamy go 2-3 minuty, aż ryż stanie się szklisty. Podlewamy go winem i czekamy, aż płyn całkowicie odparuje.

Do zeszklonego ryżu dolewamy partiami wywar warzywny. Kolejną porcję wywaru wlewamy dopiero wtedy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Całość cały czas mieszamy, aby nie przypalić ryżu.

Po dodaniu całego wywaru do risotto dodajemy masło. Mieszamy dokładnie i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zamarynowane polędwiczki smażymy na rozgrzanej, suchej patelni. Nie musimy dodawać oleju, ponieważ znajduje się on w marynacie.

W garnku rozgrzewamy wodę z masłem i dodajemy pokrojony jarmuż. Doprawiamy szczyptą soli i cukru i gotujemy, aż całkowicie zmięknie.

Mleko podgrzewamy i spieniamy spieniaczem do mleka lub zwykłą ubijaczką.

Na głęboki talerz wykładamy porcję risotto. Na wierzchu układamy pokrojoną w paski polędwiczkę i ugotowany jarmuż. Łyżką zgarniamy piankę ze spienionego mleka i układamy ją na jarmużu, pozwalając jej delikatnie spłynąć.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula8 10.01.2016 13:44
świetne połączenie ;)
kd045 09.01.2016 20:24
mmmm pyszne ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak