Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie z bitą śmietaną

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

woda 250 ml
mąka pszenna 200 g
masło 100 g
jajko 6 szt

Nadzienie

śmietana kremówka 400 ml

Porada

Należy pamiętać, że ptyś musi się całkowicie upiec i wyschnąć w środku, aby nam nie opadł. Z tego przepisu, jednak nie zdarzyło się, aby nie wyszło. Mają tylko jedną wadę – znikają zaraz po napełnieniu ich śmietaną ;)

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie z bitą śmietaną

W garnku gotujemy wodę, w której rozpuszczamy masło i szczyptę soli.

Gdy masło się rozpuści, garnek zdjąć z ognia i wsypać przesianą mąkę. Wstawić na mały ogień i energicznie mieszać, aby powstała masa się nie przypaliła i aby nie powstały grudki.

Powstałą masę odstawić na chwilę, aż masa lekko ostygnie.

Do ciepłej – ale nie gorącej -masy dodawać po jednym jajku i energicznie ubijać na gładką masę.

Z gotowej masy, za pomocą szprycy, lub zwykłą łyżką, uformować okrągłe ciastka. Piec w temperaturze około 220-240 stopni przez 20-25 minut. Podczas pieczenia nie obniżać temperatury ani nie otwierać piekarnika, gdyż ptysie opadną.

Śmietaną ubić na sztywno. Można ją do smaku dosłodzić cukrem lub cukrem waniliowym.

Wystudzone ptysie przekroić na pół i napełnić bitą śmietaną. Przykryć wierzchnią częścią ptysia i obsypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 10.01.2016 14:17
Wyglądają smakowicie
IZABELA29 10.01.2016 11:14
pyszne i na słodko
Ania84 09.01.2016 21:24
oj znikają na pewno szybko :)
Madzai 09.01.2016 20:40
Chętnie wypróbuję ten przepis.
kd045 09.01.2016 20:24
mmmm pyszne ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak