Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka "dziwaczka"

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
cukier wanilinowy 1 opakowanie
cukier 1,5 szklanki
margaryna 1 kostka
mąka 2 szklanki
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
olej 6 łyżek
mak 0,75 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka "dziwaczka"

Cukier oraz cukier wanilinowy utrzeć z margaryną. Dodawać żółtka, następnie mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Dodać olej. Upić pianę z pozostałych białek. Dodać do powstałej wcześniej masy i mieszać łyżką. Po dokładnym wymieszaniu podzielić ciasto na 3 równe części. Pierwszą pozostawiamy, do drugiej dodajemy kakao i mieszamy, do ostatniej dodajemy mak. Wysmarować korytko do ciasta margaryną i wysypać lekko mąką. Wylewać masę w następującej kolejności: biała, z kakaem, z makiem.
Piec około 1h w 180 stopniach z termoobiegiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 09.01.2016 17:58
Na kawie mogę się wybrac
Franciszek 09.01.2016 00:39
dobra do kawy
Konczi 08.01.2016 20:56
skusiłabym się na kawałeczek :)
MAR3STA 08.01.2016 20:50
Pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak