Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kruche z jabłkami i budyniem

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ CIASTO

mąka pszenna 500 g
masło lub margaryna 250 g
cukier puder 100 g
jajko 2 średnie
sól szczypta
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

~ BUDYŃ

mleko 2% 1,5 litra
cukier kryształ 150 g
budyń waniliowy 4 torebki
masło 50 g

~ JABŁKA

jabłko winne 6 dużych
cukier brązowy 2-3 łyżki
Cynamon mielony Prymat 1-2 łyżeczki

Porada

Przed pokrojeniem ciasto musi dokładnie wystygnąć w temp. pokojowej, a najlepiej je dodatkowo schłodzić, aby budyń stężał.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kruche z jabłkami i budyniem

Kroki postępowania

1
Jajka z solą i cukrem pudrem wymieszać mikserem.
Krok 1 - Ciasto kruche z jabłkami i budyniem foto
2
Wlać rozpuszczone masło i wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Krok 2 - Ciasto kruche z jabłkami i budyniem foto
3
Szybko zarobić miękkie szkliste ciasto - zapakować do woreczka i schłodzić w lodówce.
Krok 3 - Ciasto kruche z jabłkami i budyniem foto
4
Podzielić ciasto na dwie części - ok. 2/3 i 1/3 objętości.
Większą porcję rozwałkować i ułożyć w dużej blaszce, nakłuć widelcem dość gęsto.
Piec w temp. 180*C przez ok. 20-25 minut.
Podpieczone ciasto NIE powinno się zrumienić.
Krok 4 - Ciasto kruche z jabłkami i budyniem foto
5
Odlać 1/2 szkl. zimnego mleka i rozprowadzić w nim 4 budynie waniliowe.
Krok 5 - Ciasto kruche z jabłkami i budyniem foto
6
Pozostałe mleko zagotować, dodać masło i cukier - mieszać do rozpuszczenia, a na wrzące wlać zawiesinę z budyniu. Gotować do zgęstnienia stale mieszając.
Krok 6 - Ciasto kruche z jabłkami i budyniem foto
7
Na podpieczone kruche ciasto wysypać jabłka pokrojone w spore kawałki.
Krok 7 - Ciasto kruche z jabłkami i budyniem foto
9
Posypać brązowym cukrem i cynamonem.
Krok 8 - Ciasto kruche z jabłkami i budyniem foto
10
Zalać gorącym budyniem i rozprowadzić go równomiernie.
Krok 9 - Ciasto kruche z jabłkami i budyniem foto
11
Pozostałe surowe ciasto zetrzeć na budyń.
Krok 10 - Ciasto kruche z jabłkami i budyniem foto
12
Piec przez 60 min. w temp. 180*C (górna i dolna grzałka).
Krok 11 - Ciasto kruche z jabłkami i budyniem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 16.08.2016 18:08
Apetyczne ciasto
dodi 11.01.2016 10:12
bardzo lubię to ciasto
Habibi 09.01.2016 08:52
Trzeba przyznać, że domownicy zachwyceni :)
gosia56 08.01.2016 19:45
na pewno pyszne ciasto;)
Bernadeta1 08.01.2016 12:43
wygląda bardzo apetycznie
Ilona_eS 07.01.2016 23:24
ciasto z jabłkami, uwielbiam w kazdej postaci :) Twoje wygląda pysznie :)
Benita 07.01.2016 22:48
robię podobne
MAR3STA 07.01.2016 21:37
Uwielbiam takie ciasta
gosia1988 07.01.2016 21:01
wygląda rewelacyjnie
Renata9 07.01.2016 20:15
Widać z wyglądu, że bardzo smaczne ciacho :-) Osobiście jeszcze nigdy nie robiłam ciasta z masą budyniową, ale chyba muszę to zmienić i w końcu się odważyć :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak