Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie z bitkami w sosie pieczarkowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kluski śląskie

ziemniaki ok. 1 kg
mąka ziemniaczana
sól

Bitki wieprzowe w sosie

łopatka wieprzowa 1 kg
cebula 1-2 sztuki
marchewka 1 sztuka
pieczarki 30-40 dag
ziele angielskie kilka ziaren
Pieprz czarny ziarnisty Prymat kilka ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 sztuki
majeranek 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki
sól i pieprz do smaku
mąka pszenna 2 łyżki
śmietana 18 proc 1,5 łyżki
olej do smażenia
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie z bitkami w sosie pieczarkowym

Kroki postępowania

1
Łopatkę wieprzową kroję w plastry i rozbijam z obu stron, oprószam przyprawą do mięsa wieprzowego, majerankiem, solą i pieprzem - odstawiam na 30 min. Na patelni rozgrzewam olej, przekładam mięso i obsmażam na złoty kolor, w trakcie dodaję pokrojoną cebulę, listki laurowe, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty.
Krok 1 - Kluski śląskie z bitkami w sosie pieczarkowym foto
2
Przekładam obsmażone mięso wraz z cebulą i przyprawami (bez tłuszczu) do garnka. Zalewam wrzącą wodą - gotuję pod przykryciem.
Krok 2 - Kluski śląskie z bitkami w sosie pieczarkowym foto
3
Umyte i obrane pieczarki kroję na mniejsze części.
Krok 3 - Kluski śląskie z bitkami w sosie pieczarkowym foto
4
Kiedy bitki nieco zmiękną - dodaję pieczarki, przyprawy oraz startą na tarce o grubych oczkach marchewkę - duszę do miękkości mięsa. Pod koniec w niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzam mąkę i zagęszczam sos. Następnie mieszam odrobinę sosu ze śmietaną i przelewam ją do garnka - gotuję jeszcze 3-4 minutki.
Krok 4 - Kluski śląskie z bitkami w sosie pieczarkowym foto
5
Kluski śląskie: obrane i opłukane ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, studzę i przeciskam przez praskę.
Krok 5 - Kluski śląskie z bitkami w sosie pieczarkowym foto
6
Ziemniaki przekładam do miski, ugniatam i dzielę na 4 ćwiartki. Wyjmuję jedną i w to miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną (tyle, aby powierzchnia była równa).
Krok 6 - Kluski śląskie z bitkami w sosie pieczarkowym foto
7
Dodaję teraz wcześniej wyjętą część i zagniatam ciasto.
Krok 7 - Kluski śląskie z bitkami w sosie pieczarkowym foto
8
Z ciasta formuję małe kuleczki i naciskając robię dołek.
Krok 8 - Kluski śląskie z bitkami w sosie pieczarkowym foto
9
W garnku gotuję osoloną wodę, dolewam łyżkę oleju - wrzucam kluski, czekam do wypłynięcia i wyjmuję.
Krok 9 - Kluski śląskie z bitkami w sosie pieczarkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 11.01.2016 17:34
pyszny obiadek tu podają
mysza75 08.01.2016 10:12
jakie fajne kluchy
berys18 08.01.2016 09:08
wspaniały obiad
Ilona_eS 07.01.2016 23:23
kuski śląskie , to jest to co lubie :)
dorota w 07.01.2016 22:15
Bardzo lubię śląską kuchnię!
Grazyna0211 07.01.2016 20:33
smaczny obiad
kloruś 07.01.2016 20:01
chętnie bym skosztowała!
Aleksandra/Olcia 07.01.2016 19:42
jak ja lubię takie jedzonko
stokrotka 07.01.2016 19:19
smakowitości, aż ślinka cieknie!!
Madzai 07.01.2016 19:09
wygląda przepysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak