Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe rogaliki "zatapiane"
Kroki postępowania
Z mleka i drożdży przygotować rozczyn (wymieszać)- odstawić na 15 min.
Mąkę i cukier wymieszać. Dodać pozostałe skladniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować z ciasta kulę.
W razie potrzeby podsypać trochę mąki
Do dużego naczynia wlać zimną wodę i wrzucić owiniętę ciasto.
Gdy ciasto wypłynie na powierzchnię- jest gotowe.
Ciasto może wypływać od 1 godziny- 2,5 godzin.
Każdy rozwałkować na okrąg ok. 28 cm. Pociąc na 8 równych części ( jak pizzę).
U podstawy nalożyć ok. łyżeczki marmolady.
Zawinąć rogalki.
Odstawić na 15-30 min do wyrośnięcia (rogaliki powinny podoić swoją objętość).
Posmarować rozbitym jajkiem.
Piec ok. 15 min w temp. 180 stopni- do zezłocenia
oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!