Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe rogaliki "zatapiane"

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mąka tortowa 2,5 szklanki
jajko 2 szt
mleko 80 ml
śmietana 12% 2 łyżki
cukier 1/4 szklanki
drodże, 20 gram
masło 120 gram

Dodatkowo

marmolada
jajko 1 szt
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe rogaliki "zatapiane"

Kroki postępowania

1
Masło rozpuścić- przestudzić.
Z mleka i drożdży przygotować rozczyn (wymieszać)- odstawić na 15 min.
Mąkę i cukier wymieszać. Dodać pozostałe skladniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować z ciasta kulę.
W razie potrzeby podsypać trochę mąki
Krok 1 - Drożdżowe rogaliki "zatapiane" foto
2
Ciasto owinąć w płócienną lub lnianą ściereczkę.
Do dużego naczynia wlać zimną wodę i wrzucić owiniętę ciasto.
Gdy ciasto wypłynie na powierzchnię- jest gotowe.
Ciasto może wypływać od 1 godziny- 2,5 godzin.
Krok 2 - Drożdżowe rogaliki "zatapiane" foto
3
Gotowe ciasto podzielić na 4 rowne części.
Każdy rozwałkować na okrąg ok. 28 cm. Pociąc na 8 równych części ( jak pizzę).
U podstawy nalożyć ok. łyżeczki marmolady.
Zawinąć rogalki.
Krok 3 - Drożdżowe rogaliki "zatapiane" foto
4
Rogaliki położyc na natłuszczoną blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.
Odstawić na 15-30 min do wyrośnięcia (rogaliki powinny podoić swoją objętość).
Posmarować rozbitym jajkiem.

Piec ok. 15 min w temp. 180 stopni- do zezłocenia
oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Krok 4 - Drożdżowe rogaliki "zatapiane" foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 14.02.2016 13:26
uwielbiam rogaliczki :)
Ela15 25.01.2016 10:45
fajne rogaliki
paulina2157 06.01.2016 17:33
do kawy pycha
Iwusia 06.01.2016 17:04
pyszności maleńkie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak