Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CIASTO MARCHEWKOWE Z RICOTTĄ I GRANATEM

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

marchew 130 g-po obraniu
mąka pszenna 105 g
otręby pszenne 13 g
otręby owsiane 20 g
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki
Kardamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
jajko 2 szt
jogurt naturalny 180 g-0%
stewia 4 łyżeczki

Masa

ser ricotta 250 g
serek homogenizowany 140 g-naturalny 0%
stewia 1 łyżeczka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
granat 1 szt-mała

Przepis i sposób przygotowania na: CIASTO MARCHEWKOWE Z RICOTTĄ I GRANATEM

Kroki postępowania

1
Tortownica 17 cm

Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Gdyby była mocno soczysta, odcisnąć. Odłożyć na bok. Do miski przesiać mąkę z proszkiem i sodą. Dodać przyprawy oraz otręby i wymieszać dokładnie.
Krok 1 - CIASTO MARCHEWKOWE Z RICOTTĄ I GRANATEM foto
2
Do osobnej miski wbić jajko, dodać stevię oraz jogurt i zmiksować na jasną puszystą masę.
Krok 2 - CIASTO MARCHEWKOWE Z RICOTTĄ I GRANATEM foto
3
W dwóch partiach dodać suche składniki i dobrze połączyć mikserem.
Krok 3 - CIASTO MARCHEWKOWE Z RICOTTĄ I GRANATEM foto
4
Na koniec dodać startą marchewkę i delikatnie wymieszać.
Krok 4 - CIASTO MARCHEWKOWE Z RICOTTĄ I GRANATEM foto
5
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i ostrożnie przełożyć ciasto. Piec w 170 st około 50-55 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i dokładnie ostudzić.
Krok 5 - CIASTO MARCHEWKOWE Z RICOTTĄ I GRANATEM foto
6
Masa: Żelatynę zalać 1,5 łyżki wody i zostawić do napęcznienia. Następie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Do miski dodać oba serki. Wymieszać ze sobą. Dodać stevię i po raz kolejny wymieszać. Do żelatyny dodać 2 łyżki masy i dokładnie ze sobą połączyć. Mieszankę cienkim strumieniem dodać do serków i dokładnie całość wymieszać. Przygotowaną masę przelać na zimne ciasto. Posypać po wierzchu pestkami granatu. Odłożyć do lodówki do stężenia. Smacznego!
Krok 6 - CIASTO MARCHEWKOWE Z RICOTTĄ I GRANATEM foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 06.01.2016 16:03
Bardzo lubię ciasta marchewkowe. Twoje wygląda obłędnie :)
Dorota76 06.01.2016 16:00
o mogła bym takie jeść i jeść same ulubione rzeczy tu są
Poison1988 06.01.2016 14:41
Pyszne i dietetycznre ciacho :) pycha :)
Justi2401 06.01.2016 12:02
Oj, na ciasto marchewkowe to ja zawsze jestem chętna :)
jagoda5913 06.01.2016 00:08
piękne ciasto
Futka 06.01.2016 00:04
Ciasto marchewkowe to moje ulubione ciasto :) Z tymi dodatkami prezentuje się wyśmienicie - palce lizać :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak