Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik puszysty z mlekiem i olejem

5.0
(44)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Piernik można przygotować na wiele różnych sposobów i przy wykorzystaniu różnych przepisów. Jedni robią piernik staropolski, inni ekspresowy, a inni jeszcze piernik na oleju podobnie jak w tym przepisie. Sprawdźcie jak szybko upiec korzenny deser, który posmakuje wszystkim gościom! 

Składniki:

miód płynny 250 ml
mleko 250 ml
olej słonecznikowy 250 ml
cukier 1 szkl.
jajko 5 średnich
mąka pszenna 3 pełne szkl.
kakao 2 łyżki
Cynamon mielony Prymat 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik puszysty z mlekiem i olejem

Puszysty piernik przepis:

Rozpoczynając przygotowania puszystego piernika musicie pamiętać o tym, by wszystkie jego składniki miały temperaturę pokojową. Na samym początku w misie miksera powinny znaleźć się mokre składniki, a dopiero później te suche. Piernik na oleju jest wyjątkowo puszysty, a sam olej sprawia, że jego struktura i konsystencja jest bardzo delikatna. Jeśli szukacie szybkiego sposobu na puszysty piernik - ten przepis jest dla Was. 

Kroki postępowania

1
Jajka, cukier i płynny miód ubić do powstania puszystej jasnej masy.
Krok 1 - Piernik puszysty z mlekiem i olejem foto
2
Dolać olej nadal ubijając.
Krok 2 - Piernik puszysty z mlekiem i olejem foto
3
Dosypać sodę i lekko przemieszać.
Krok 3 - Piernik puszysty z mlekiem i olejem foto
4
Dodać kakao i cynamon - zmiksować do połączenia.
Krok 4 - Piernik puszysty z mlekiem i olejem foto
5
Dolać mleko i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 5 - Piernik puszysty z mlekiem i olejem foto
6
Na końcu dosypać mąkę,
Krok 6 - Piernik puszysty z mlekiem i olejem foto
7
Ubijać kilka minut.
Krok 7 - Piernik puszysty z mlekiem i olejem foto
8
Keksówki natłuścić, posypać bułką tartą i wypełnić ciastem do połowy.
Piec 50-80 min. (w zależności od wielkości foremek) w temp. 165-170*C.
Sprawdzić patyczkiem stopień wypieczenia.
Krok 8 - Piernik puszysty z mlekiem i olejem foto

Jeśli szukacie innych przepisów na piernikowe pyszności - znajdziecie je w zakładce ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Furia81 23.10.2022 19:36
Jak na dużą foremkę całość to ile minut ? 80 to się zjara chyba ?
Doradca Smaku 28.10.2022 13:54
Możesz po godzinie sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe. Po 80 minutach w tej temperaturze nie powinno się spalić
Paulina 05.09.2022 16:47
Zrobiłam dziś z połowy porcji - wyszedł pyszny.
mariuszek8 28.12.2015 20:47
przepyszne ciasto
fotoviderek 24.12.2015 22:52
Super piernik :)
ania2610 24.12.2015 14:12
pięknie wyrosły
mysza75 24.12.2015 13:11
piernik pierwsza klasa
bertpvd 24.12.2015 09:51
pyszny sernik ;)
Krystyna32 24.12.2015 06:59
wygląda pysznie
Jadwiga/Jaga85 24.12.2015 00:34
Pięknie wyrośnięte
Damiano
Damiano 23.12.2015 22:56
smaczny piernik
anka1988 23.12.2015 22:13
super piernik!
Wiktoria29 23.12.2015 22:05
pięknie wyrósł, robię podobny
kd045 23.12.2015 20:36
muszę wypróbować ;)))
ilka01 23.12.2015 20:25
fajny piernik
joannaa24 23.12.2015 20:23
Fajny piernik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak