Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Borówkowo-twarożkowy tort naleśnikowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 2 szkalnki
mleko ok 3 szklanki
jajko 3 sztuki
cukier 2,5 łyżki
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
olej do smażenia

DODATKOWO

borówka amerykańska 100-150 gram
maliny świeże do dekoracji
cukier puder do dekoracji

SER

ser biały 600 gram
cukier kryształ 3-4 łyżki
cukier waniliowy 1 sztuka
borówka amerykańska 500-550 gram

Porada

Przed podaniem torcik porcjujemy i polewamy pozostałym musem borówkowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Borówkowo-twarożkowy tort naleśnikowy

Kroki postępowania

1
CIASTO:Mleko przelewamy do miski. Dodajemy do niego pozostałe składniki ciasta i dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto wylewamy porcjami na rozgrzany olej i smażymy naleśniki z obu stron do zrumienienia.
(Naleśniki możemy wykonać według sprawdzonego przepisu)
Krok 1 - Borówkowo-twarożkowy tort naleśnikowy foto
2
Borówki myjemy i osuszamy. Następnie dodajemy do nich cukier i razem smażymy na małym ogniu około 10 minut. Gotowy mus - sos borówkowy (borówki ładnie się rozpadną i nie trzeba musu miksować) studzimy.
Krok 2 - Borówkowo-twarożkowy tort naleśnikowy foto
3
Ser przekładamy do malaksera lub pojemnika w którym będziemy go miksować. Dokładamy do niego żółtka oraz cukier waniliowy. Dokładnie miksujemy całość.
Krok 3 - Borówkowo-twarożkowy tort naleśnikowy foto
4
. Jeśli ser jest twardy można dodać odrobinę mleka. Do gotowego sera wlewamy około ½-3/4 przygotowanego musu borówkowego (według uznania, w zależności jaki chcemy uzyskać intensywny owocowy smak i kolor sera ). Pozostały mus pozostawiamy, będzie on potrzebny do podania tortu.
Ser ponownie miksujemy, ewentualnie dosładzamy do smaku (tym razem dodając już cukier puder).
Krok 4 - Borówkowo-twarożkowy tort naleśnikowy foto
5
Usmażone naleśniki przekładamy przygotowanym borówkowym serem. Pomiędzy każdą warstwę naleśników dajemy po kilka świeżych borówek.
Gotowy tort dekorujemy świeżymi owocami i oprószamy delikatnie cukrem pudrem.
Krok 5 - Borówkowo-twarożkowy tort naleśnikowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 21.12.2015 23:18
Znakomite.
Poison1988 21.12.2015 07:59
z takim tortem urodziny mogę mieć codziennie :D
cukiereczek 20.12.2015 16:17
piękny,kolorowy,wiosenny
mirosława4 20.12.2015 15:23
apetyczny !
Agnieszka-87-25 20.12.2015 14:29
wysmienity jest
Ada-Gaba 20.12.2015 13:03
bajecznie wygląda
ilka01 20.12.2015 12:26
pięknie się prezentuje
halina17 20.12.2015 10:51
Smaczny - smaki lata.
Renataj 20.12.2015 10:46
Niby zwykłe naleśniki ale jak cudnie podane:) - na takie to każdy się skusi.
Ola1984 20.12.2015 09:27
Fantastycznie wygląda :)
norweska20 19.12.2015 23:18
piękny i na pewno smaczny
sliwka 19.12.2015 22:44
Prosty i pyszny;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak