Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orkiszowo-razowe placki z jabłkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
mąka razowa 1,5 szklanki
otręby 0,5 szklanki orkiszowe
proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki
mleko 1,5-2 szklanki
jajko 2 sztuki
cukier trzcinowy 2 łyżki
cynamon Prymat szczypta
jabłka 4 sztuki
olej do smażenia

Porada

Placuszki podajemy oprószone cukrem pudrem lub z ulubioną konfiturą, czy miodem.

Przepis i sposób przygotowania na: Orkiszowo-razowe placki z jabłkami

Kroki postępowania

1
Mąki, proszek do pieczenia oraz otręby umieszczamy w misce. Przygotowane sypkie składniki mieszamy.
Krok 1 - Orkiszowo-razowe placki z jabłkami foto
2
Następnie dodajemy do nich mleko, jajka, cynamon oraz cukier. Ciasto miksujemy dokładnie. Powinno być dość gęste, gdyż po dodaniu jabłek nabierze odpowiedniej, rzadszej konsystencji.
Krok 2 - Orkiszowo-razowe placki z jabłkami foto
3
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gotowe dodajemy do ciasta. Całość mieszamy już łyżką, a nie mikserem (by jabłka się nie rozpadły).
Krok 3 - Orkiszowo-razowe placki z jabłkami foto
4
Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje ciasta.
Krok 4 - Orkiszowo-razowe placki z jabłkami foto
5
Racuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 5 - Orkiszowo-razowe placki z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 20.12.2015 12:13
pyszności ;)
gusia1000 20.12.2015 00:06
Dobre takie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak