Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort kajmakowy z bezą

5.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

jajko 2 szt (oddzielnie białka i żółtka)
cukier 230 g
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
mąka tortowa 175 g
mleko 3,2% 110 ml
majonez 200 g
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 1/2 łyżeczki
kakao 4 łyżki
sól 1 szczypta

Składniki na beze

białko 3 szt (duże jajka)
cukier 150 g
cukier wanilinowy 30 g
biały ocet winny 1/2 łyżeczki
mąka ziemniaczana 1/2 łyżeczki
sól 1 szczypta
czekolada 40 g (posiekana)

Składniki na krem

serek mascarpone 750 g
masa kajmakowa 400 g
śmietana kremowa 30% lub 36% 400 g

Dodatkowo do dekoracji

kolorowa posypka
orzechy włoskie 100 g
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Tort kajmakowy z bezą

Kroki postępowania

1
Przygotowanie bezy:

Dużą blachę do pieczenia (najlepiej taką z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy 2 okręgi o średnicy 25 cm (od okrągłej tortownicy, takiej w jakiej będziemy piec ciasto). 2 obręcze od tortownicy pozostawiamy na blasze. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni. W misce ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier i cukier wanilinowy cały czas ubijając. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, ocet i jeszcze chwilę ubijamy. Masę bezową nakładamy do 2 obręczy dzięki temu nasze bezy będą miały ten sam rozmiar co ciasto, po wierzchu posypujemy posiekaną czekoladą. Wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika, po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy/suszymy bezę przez 1 ½ godziny.

Po wyłączeniu piekarnika uchylamy drzwiczki i zostawiamy bezę do wystygnięcia.
Krok 1 - Tort kajmakowy z bezą foto
2
Przygotowanie ciasta:

Okrągłą tortownicę o średnicy 25 cm smarujemy masłem, spód wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy żółta, cukier, cukier cynamonowy i ucieramy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i sodą i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Następnie dodajemy mleko i majonez i miksujemy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 50-60 minut to tzw. suchego patyczka.

Jak ciasto wystygnie wyjmujemy z formy i kroimy na pół, na dwa blaty.
Krok 2 - Tort kajmakowy z bezą foto
3
Przygotowanie kremu:

W misce ubijamy na sztywno śmietanę. W drugiej misce łączymy serek mascarpone z masą krówkową. Następnie do masy krówkowej łyżka po łyżce dodajemy bitą śmietanę delikatnie mieszając.

Jeśli krem będzie zbyt rzadki do przekładania tortu należy go włożyć do lodówki na jakąś godzinę by stężał.
Krok 3 - Tort kajmakowy z bezą foto
4
Gotowym kremem przekładamy na przemian blat ciasta, na krem kładziemy bezę, znowu krem, drugi blat ciasta, krem i drugą bezę oraz smarujemy boki ciasta. Dodatkowo boki ciasta posypujemy posypkami albo posiekanymi orzechami lub czekoladą . Pozostałym kremem dekorujemy wierzch ciasta i ozdabiamy orzechami włoskimi. Tort kajmakowy z bezą posypujemy cukrem pudrem i chłodzimy przez kilka godzin.
Krok 4 - Tort kajmakowy z bezą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mami93 01.01.2016 19:33
cudny tort :)
anka1988 24.12.2015 20:58
Pyszny tort!
kloruś 20.12.2015 11:39
chętnie bym skosztowała!
agnieszka214 20.12.2015 07:11
Torcik wygląda mniam
Janina 19.12.2015 21:27
Pyszności;))
Wiktoria29 19.12.2015 20:59
świetny, muszę wypróbować to połączenie
fotoviderek 19.12.2015 20:18
Moje smaki :)
joannaa24 19.12.2015 19:25
Piękny i pyszny ten tort ;)
Kolorowa 19.12.2015 19:24
Ślicznie ustrojony
berys18 19.12.2015 19:01
wspaniały tort
Megg 19.12.2015 18:43
wspaniały torcik
ania2610 19.12.2015 17:45
wspaniały, co za pyszności!
Benita 19.12.2015 16:55
wygląda obłędnie
W poszukiwaniu inspiracji 19.12.2015 16:53
Kajmak i beza, pyszne połączenie :)
mirosława4 19.12.2015 16:51
apetyczny !
Krystyna32 19.12.2015 16:33
pyszności :)
gosia1988 19.12.2015 16:28
smakowicie wygląda
Wiesława1 19.12.2015 15:54
super torcik
Aleksandra/Olcia 19.12.2015 15:54
mniam mniam
adelajda 19.12.2015 15:44
Rewelacja :)
Ola1984 19.12.2015 15:38
Przepysznie wygląda :)
RenataZ-et 19.12.2015 15:35
wygląda idealnie
Grazyna0211 19.12.2015 15:30
pysznie i słodko
halina17 19.12.2015 15:08
Dobry tort.
Agnieszka-87-25 19.12.2015 15:05
superowy jest

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak