Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Curry z kurczaka inaczej

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Marynata

cebula czerwona 0,5 sztuk
cebula biała 0,5 sztuk
czosnek ząbki 5 sztuk
mleko 2% 100 ml
Przyprawa curry orientalna Prymat 3 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 2 łyżeczki
Natka pietruszki suszona Prymat 2 łyżki
Imbir mielony Prymat 2 łyżeczki
oliwa 5 łyżeczki

Dodatkowo

filet z kurczaka 500 gram
cukinia 0,5 sztuki
pomidor 2 sztuki
ser żółty 120 gram

Porada

pomidory smakują lepiej, jak obierze się je ze skórki można kurczaka wcześniej lekko podgotować na osolonej wodzie, wtedy marynata chętniej się go trzyma. cukinia bardzo szybko dochodzi, więc nie wolno jej kroić zbyt cienko, bo wyjdzie ciapka

Przepis i sposób przygotowania na: Curry z kurczaka inaczej

Na początku kroimy czosnek oraz cebule na drobną kostkę, następnie podsmażamy je na 2 łyżeczkach oliwy aż do zeszklenia się cebuli. Do miski wlewamy mleko i dodajemy przyprawy: curry, imbir, papryka ostra i natka pietruszki, mieszamy do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji, następnie dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek, wymieszać i zostawić.

Kurczaka pokroić na średniego rozmiaru kostkę, pomidory pokroić w ósemki, natomiast cukinię na 0,5 cm plasterki. Wszystko razem wymieszać z marynatą. I odstawić do lodówki na około 1 godzinę.

Na blachę do pieczenia włożyć folię aluminiową, tak, żeby cała blacha była zakryta. Wylać zamarynowanego kurczaka z dodatkami, posypać startym serem i szczelnie zapakować. Piec w piekarniku na termoobiegu przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Wybornie smakuje z ryżem i jakąś lekką, wiosenną sałatką, ot na przykład z ogórka i natki pietruszki. :)

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak