Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jarmużowo – dyniowe pierożki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z kurczaka 1 pojedynczy duży
dynia 1 szklanka pokrojonej w kostkę
jarmuż 4-5 łodygi
ciasto francuskie 1 opakowanie
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat świeżo mielona
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
jajko do smarowania
sezam do posypania, czarny

Porada

Już nie pierwszy raz przekonałam się, że połączenie dyni i jarmużu jest pyszne! W towarzystwie filetu dodatkowo zasługuje na uznanie. Całość zamknięta w chrupiącym cieście francuskim i mamy pyszną przekąskę.

Przepis i sposób przygotowania na: Jarmużowo – dyniowe pierożki

Kroki postępowania

1
Z jarmużu usuwamy grube łodygi. Gotowy dokładnie przepłukujemy, a następnie wrzucamy go na gotującą wodę. Delikatnie obgotowujemy, do momentu jak liście zmiękną. Gotowy odsączamy z wody.
Krok 1 - Jarmużowo – dyniowe pierożki foto
2
Filet z kurczaka przepłukujemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy i przysmażamy na oleju.
Krok 2 - Jarmużowo – dyniowe pierożki foto
3
. W połowie smażenia dodajemy do niego dynię.
Krok 3 - Jarmużowo – dyniowe pierożki foto
4
Gdy ta delikatnie zmięknie dodajemy do całości odciśnięty i pokrojony jarmuż. Całość razem podgrzewamy i doprawiamy do smaku. Gotowy farsz delikatnie studzimy.
Ciasto francuskie rozwijamy. Rozwinięte dzielimy na kwadraty (u mnie wyszło 10). Na każdy wydzielony kawałek ciasta wykładamy sporą łyżkę przygotowanego nadzienia.
Krok 4 - Jarmużowo – dyniowe pierożki foto
5
Tak przygotowane kwadraty składamy tworząc rożki. Brzegi ciasta dokładnie dociskamy. Gotowe pierożki przekładamy na przygotowaną blaszkę, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Rożki pieczemy około 20 minut w 190°C do zrumienienia ciasta.
Krok 5 - Jarmużowo – dyniowe pierożki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 31.03.2016 20:22
wyglądają znakomicie :)
Ola1young 31.12.2015 15:34
ładne i smaczne pierozki :)
SzczyptaChili 31.12.2015 11:10
Kolejna pyszna propozycja z jarmużem , ale bym zjadła takiego pierożka :)
wwwiolka 31.12.2015 09:24
Bardzo fajny przepis.
Damiano
Damiano 31.12.2015 09:02
To coś dla mnie
gusia1000 31.12.2015 02:28
Pomysłowo.
Franciszek 31.12.2015 00:54
pięknie wyglądają
Łukasz15 30.12.2015 23:48
Smakowite.
Ada-Gaba 30.12.2015 22:58
musza być pyszne
dollce 30.12.2015 22:29
wyglądają smakowicie!
Kasnaj 30.12.2015 22:17
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak