Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada cielęca z groszkiem szparagowym i marchwią

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cielęcina bez kości 1,2 kg
fasolka szparagowa 250 gram
marchew 2 sztuki
ser żółty 8 dag
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat świeżo mielona
przyprawa do potraw do cielęciny
olej
natka pietruszki do dekoracji

Porada

Po wyjęciu z piekarnika, dobrze jest pozostawić mięso na około 10 minut, by odpoczęło. Następnie kroimy je w plastry o dowolnej grubości i podajemy!

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada cielęca z groszkiem szparagowym i marchwią

Kroki postępowania

1
Mięso myjemy, osuszamy i rozkrawamy, tak by powstał zgrabny, prostokątny płat. Uformowany rozbijamy delikatnie. Następnie nacieramy go przyprawami i odstawiamy na około 1 godzinę do chłodu.
Krok 1 - Rolada cielęca z groszkiem szparagowym i marchwią foto
2
W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Marchew obieramy, kroimy w słupki i gotujemy al dente. Z fasolki odcinamy końcówki, przepłukujemy i także gotujemy w lekko osolonej wodzie a ldente. Ugotowane warzywa studzimy delikatnie.
Krok 2 - Rolada cielęca z groszkiem szparagowym i marchwią foto
3
Na przygotowany płat mięsa wykładamy groszek oraz marchew, starając układać się je naprzemiennie.
Krok 3 - Rolada cielęca z groszkiem szparagowym i marchwią foto
4
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startym posypujemy równomiernie warzywa.
Krok 4 - Rolada cielęca z groszkiem szparagowym i marchwią foto
5
Całość rolujemy. Uformowaną roladę przewiązujemy sznurkiem. Tak przygotowaną przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch spryskujemy olejem.
Mięso wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 1,5 godzimy. Początkowo pieczemy w 200°C, a po około 15 minutach skręcamy na 180°C. W trakcie pieczenia mięso polewamy wytworzonym sosem.
Krok 5 - Rolada cielęca z groszkiem szparagowym i marchwią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 03.11.2016 17:04
wygląda rewelacyjnie
IZABELA29 17.07.2016 15:40
smakowita rolada
mysza620 31.12.2015 13:03
wygląda super , juz sobie wyobrażam jak smakują
gusia1000 31.12.2015 02:16
Fajny wygląd i smak.
Monika-twin 30.12.2015 21:00
pieknie wyglada.
mikrusiak 30.12.2015 17:38
piękniuchna ta roladyja :)
gosia56 30.12.2015 13:32
super rolada;)
teresa18 30.12.2015 12:32
wow apetyczna
Stenka 30.12.2015 10:25
ładnie wygląda
Poison1988 30.12.2015 07:57
wygląda rewelacyjnie :) oko cieszy :)
Krzysztof15 30.12.2015 07:13
smaczna roladka
fotoviderek 29.12.2015 23:58
Pyszności :)
Barbara13 29.12.2015 23:29
bardzo apetycznie wygląda i zapewne smakuje
Łukasz15 29.12.2015 22:33
Musi być pyszna
dorota w 29.12.2015 22:06
Prześlicznie wygląda! Wspaniały pomysł!
Wafelek2601 29.12.2015 21:25
Zachwycająco wygląda
halina17 29.12.2015 21:17
Apetycznie wygląda rolada.
Renataj 29.12.2015 21:00
Podobno je się oczami - a ja patrzę, patrzę i coraz bardziej robię się głodna:) Bardzo apetyczne mięsko.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak