Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Farsz:

pieczarki 1 kilogram
cebula 2-3 sztuki
kasza gryczana 200 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
czosnek 1 ząbek
olej do smażenia 2-3 łyżki

Dodatkowo:

kapusta włoska 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 3-4 ziarna
bulion 1 litr
sos wg upodobań grzybowy lub pieczarkowy

Porada

Gołąbki nadają się do mrożenia, w lodówce stały u mnie 4 dni bez zmiany smaku. Idealnie pasują do nich sosy grzybowy lub pieczarkowy. Pyszne odsmażane na masełku.

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

Kroki postępowania

1

Obraną cebulę drobno posiekać, podsmażyć na oliwie do lekkiego zeszklenia. Na koniec dodać posiekany czosnek.

Krok 1 - Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami foto
2

Obrane pieczarki rozdrobnić np. w blenderze (lub pokroić bardzo drobno).

Krok 2 - Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami foto
3

Partiami dodawać do cebuli i podsmażać razem do odparowania całej wody. Doprawić solą oraz pieprzem.

Krok 3 - Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami foto
4

Kaszę gryczaną (1 szklanka) zalać 2 szklankami wody, dodać sól i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować aż wchłonie połowę wody. Następnie garnek przykryć i całość zawinąć w koc. Odstawić na 30 minut.

Krok 4 - Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami foto
5

Ugotowaną kaszę wymieszać z pieczarkami. Doprawić do smaku.

Krok 5 - Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami foto
6

Z kapusty zdjąć delikatnie liście.

Krok 6 - Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami foto
7

I sparzać w osolonym wrzątku aż lekko zmiękną.

Krok 7 - Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami foto
8

Z liści wycinać twardy rdzeń i nakładać po łyżce farszu.

Krok 8 - Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami foto
9

zwijać gołąbki (dół, boki i w górę).

Krok 9 - Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami foto
10

Gołąbki ułożyć w garnku wyłożonym kilkoma liśćmi kapusty. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Zalać bulionem. Przykryć i gotować na małym ogniu 30 minut.

Krok 10 - Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami foto
11

Gołąbki od razu wyjąć z bulionu i podawać np. z sosem pieczarkowym lub grzybowym.

Krok 11 - Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof 02.01.2023 10:05
Gołąbki wyszły super, zrobiłem tylko jedną modyfikację, dodałem odrobinę bułki tartej i jedno jako do masy (masa w oryginalnej wersji była sypka i był problem z jej sklejeniem)
Bernadeta1 07.01.2016 01:13
Moje ulubione danie
IwonaKa 05.01.2016 21:57
pyszności,bardzo lubię
ben-ka 29.12.2015 22:13
Jakie apetyczne !
anka1988 29.12.2015 21:36
ahh gołąbki, palce lizać.
Kuchenka 29.12.2015 19:25
bardzo apetyczne
Damiano
Damiano 29.12.2015 19:12
smaczne gołąbki
Madzai 29.12.2015 19:01
Mniam, wspaniałe!
jasiek 29.12.2015 16:47
fajna takka inna wersja
Anna169Hosz 29.12.2015 14:52
Pyszne jedzonko:)
monika141 29.12.2015 14:49
smaczne gołąbki
sliwka 29.12.2015 14:00
Pyszne i lekkie;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak