Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto budyniowe na biszkopcie z winogronem i truskawkowym musem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Blaszka 27,5 X 17cm. Biszkopt

jajko 2 sztuki
sól 1 szczypta
cukier 1/2 szklanki
olej rzepakowy 3 łyżki
mąka pszenna 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka , płaska
masło
Bułka tarta klasyczna Prymat

Mus truskawkowy

galaretka truskawkowa 1 sztuka
truskawki 300 g

Warstwa budyniowa

mleko 1 l
budynie śmietnkowe 2 opakowania
cukier 2 łyżki
masło 82% 1 łyżka

Poncz

woda 1 łyżka
sok truskawkowy 1/2 łyżki

Dodatkowo

winogrona zielone 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto budyniowe na biszkopcie z winogronem i truskawkowym musem

Kroki postępowania

1
Biszkopt:Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek , ubić je ze szczyptą soli na sztywno , dodać cukier miksować do rozpuszczenia. Następnie dodawać po łyżce oleju oraz po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Mąkę z proszkiem dodać do masy , wymieszać delikatnie łyżką( nie miksować) Ciasto wylać do blaszki wysmarowanej masłem z bułką tartą lub wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Piec ok.15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180st. ( sprawdzając patyczkiem czy jest suchy). Biszkopt odstawić do wystudzenia.
Krok 1 - Ciasto budyniowe na biszkopcie z winogronem i truskawkowym musem foto
2
Składnik ponczu połączyć razem , nasączyć biszkopt. Owoce winogrona przekroić na pół wzdłuż , rozłożyć na cieście.
Krok 2 - Ciasto budyniowe na biszkopcie z winogronem i truskawkowym musem foto
3
Mus truskawkowy: Galaretkę rozpuścić w 500ml wrzątku , odstawić do wystudzenia. Truskawki zmiksować blenderem pozostawiając kawałki owocu. Zimną galaretkę wymieszać z owocami , odstawić do lodówki do lekkiego z stężenia.
Krok 3 - Ciasto budyniowe na biszkopcie z winogronem i truskawkowym musem foto
4
Warstwa budyniowa: 800 ml mleka zagotować z masłem oaz cukrem. Pozostałe mleko wymieszać z budyniami , przelać do garnka z mlekiem. Mieszać do powstanie gęstego budyniu , masę wylać od razu na biszkopt z winogronem. Odstawić do lodówki by wystygła.
Krok 4 - Ciasto budyniowe na biszkopcie z winogronem i truskawkowym musem foto
5
Na ostygniętą masę budyniową wylać mus truskawkowy , równo go rozprowadzić.
Krok 5 - Ciasto budyniowe na biszkopcie z winogronem i truskawkowym musem foto
6
Ciasto schować do lodówki pod przykryciem ,najlepiej na noc do całkowitego stężenia mas.
Krok 6 - Ciasto budyniowe na biszkopcie z winogronem i truskawkowym musem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ttrytka 30.12.2015 08:23
obłędnie wyglada
SzczyptaChili 29.12.2015 15:34
Dziękuję :)
MałaMi89 28.12.2015 20:14
świetne ciacho!
Babeczka35 28.12.2015 18:44
Pyszne ciasto:)
Aleksandra/Olcia 28.12.2015 18:30
pycha deser
halina17 28.12.2015 18:11
Dobre ciasto.
Madzai 28.12.2015 18:05
Wygląda smakowicie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak