Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe z rodzynkami i kruszonką

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 4 szklanki
cukier 1 szklanka
margaryna 170 gram
jajko 2 sztuki
drożdże świeże 5 dag
mleko 1 szklanka
sól szczypta
aromat cytrynowy kilka kropli
rodzynki 1/2 szklanki

Kruszonka

mąka pszenna 1 szklanka
cukier 3/4 szklanki
masło ok. 1/2 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe z rodzynkami i kruszonką

Kroki postępowania

1
Mleko lekko podgrzewam, wlewam do miseczki, rozkruszam drożdże, dodaję 2 łyżki cukru oraz 1 łyżkę mąki - lekko mieszam i zostawiam do wyrośnięcia.
Krok 1 - Drożdżowe z rodzynkami i kruszonką foto
2
Do dużej miski wsypuję mąkę, szczyptę soli, dodaję roztrzepane jajka i kilka kropli aromatu - wszystko mieszam ze sobą. W rondelku rozpuszczam margarynę i studzę, ale ma pozostać letnia.
Krok 2 - Drożdżowe z rodzynkami i kruszonką foto
3
Rodzynki zalewam gorącą wodą na ok. 15 minut, aby spęczniały, następnie odsączam je i obsypuję mąką (dzięki temu nie pójdą na dno).
Krok 3 - Drożdżowe z rodzynkami i kruszonką foto
4
Wyrośnięte drożdże przelewam do mąki, lekko mieszam, dodaję letnią margarynę i wyrabiam ciasto, do momentu, aż będzie odstawać od ręki (w razie potrzeby, można dodać więcej mąki).
Krok 4 - Drożdżowe z rodzynkami i kruszonką foto
5
Pod koniec wyrabiania dodaję rodzynki i wgniatam je w ciasto - nakrywam ściereczką i pozostawiam na 40 minut do wyrośnięcia.
Krok 5 - Drożdżowe z rodzynkami i kruszonką foto
6
Wszystkie składniki kruszonki mieszam ze sobą i rozcieram palcami.
Krok 6 - Drożdżowe z rodzynkami i kruszonką foto
7
Kiedy ciasto lekko wyrośnie przekładam je do podłużnej formy (40cm), wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 7 - Drożdżowe z rodzynkami i kruszonką foto
8
Na wierzch rozsypuję kruszonkę i wstawiam ciasto do piekarnika na ok. 50min. w temp. 180st. C.
Krok 8 - Drożdżowe z rodzynkami i kruszonką foto
9
Po upieczeniu otwieram drzwiczki i zostawiam ciasto na ok. 10 minut, następnie wyjmuję i przykrywam ściereczką do ostygnięcia, aby nie wysychało.
Krok 9 - Drożdżowe z rodzynkami i kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 06.12.2015 09:52
pyszne ciasto
sliwka 05.12.2015 21:55
Bardzo smaczna;)
jola91 05.12.2015 21:38
Pyszna drożdżówka, mogłabym jeść taką codziennie ;)
Babeczka35 05.12.2015 21:35
Uwielbiam takie drożdżowe;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak