Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Surówka z majonezem i twarożkiem jogurtowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

cykoria 1 średnia
kapusta pekińska mała
szalotka 1 średnia
por (biała część) do smaku
ogórek zielony średni
pomidory 2-3 dojrzałe
kiełki rzodkiewki garść
rukola garść
oliwki zielone

~ SOS

jogurt naturalny 1 szkl.
majonez tradycyjny 2-3 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól ziołowa jodowana Prymat
sok z cytryny do smaku
miód płynny 1 łyżeczka
mleko
oliwa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Surówka z majonezem i twarożkiem jogurtowym

Jogurt wylać na szerokie sito wyłożone kilkakrotnie złożoną gazą lub płócienną ściereczką - nakryć odwróconym talerzykiem i lekko obciążyć słoiczkiem z wodą. Pozostawić na kilka godzin (najlepiej na noc) do odcieknięcia.

Warzywa pokroić w dowolny sposób i połączyć w sporej misce - posolić, skropić sokiem z cytryny i oliwą - wymieszać.
Majonez połączyć z twarożkiem z jogurtu, dodać nieco mleka do rozcieńczenia, posolić, dodać miód i pieprz - wymieszać na sos.
Połączyć przygotowany sos z warzywami i dokładnie wymieszać.
Schłodzić przed podaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 05.12.2015 20:38
super połaczeni składników
misia123410 05.12.2015 18:02
apetycznie wygląda
Wafelek2601 05.12.2015 15:14
Bardzo dobra
mysza75 05.12.2015 14:40
bardzo fajna surówka
Futka 05.12.2015 12:06
Przepyszna suróweczka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak