Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada dyniowo- jarmużowa

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cielęcina bez kości 1,2 kg
dynia ok 12 dag
jarmuż 1 dyży
ser żółty ok 10 dag
cebula 1 sztuka
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat świeżo mielona
Papryka ostra mielona Prymat
oregano
tymianek
rozmaryn świeży kilka gałazek
olej
wino czerwone 0,5 szklanki

Porada

Połączenie dyni i jarmużu jest niezwykle smaczne. Do tego delikatna cielęcina i otrzymujemy pyszne mięso obiadowe.

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada dyniowo- jarmużowa

Kroki postępowania

1
Mięso myjemy, osuszamy i rozkrawamy, tak by powstał zgrabny, prostokątny płat. Gotowy delikatnie rozbijamy. Następnie nacieramy go przyprawami: sól, pieprz, oregano, tymianek, papryka. Przyprawioną cielęcinę odstawiamy do chłodu i przygotowujemy nadzienie.
Krok 1 - Rolada dyniowo- jarmużowa foto
2
Jarmuż przepłukujemy, osuszamy i usuwamy z niego twarde części łodyg. tak przygotowany delikatnie obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Gotowy dokładnie odsączmy z wody.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Następnie dodajemy do niej obgotowany jarmuż. Całość chwilkę przysmażamy razem i doprawiamy do smaku. Po zdjęciu z ognia nadzienie delikatnie studzimy, po czym dodajemy do niego starty na tarce ser żółty.
Krok 2 - Rolada dyniowo- jarmużowa foto
3
Jarmużowe nadzienie wykładamy równą warstwą na przygotowany wcześniej płat mięsa. Na jarmuż wykładamy w równych odstępach dynię pokrojoną w paski.
Krok 3 - Rolada dyniowo- jarmużowa foto
4
Całość rolujemy. Uformowaną roladę przewiązujemy dość mocno sznurkiem. Gotową obsmażamy dokładnie z każdej strony na oleju.
Krok 4 - Rolada dyniowo- jarmużowa foto
5
Następnie przekładamy ją do naczynia żaroodpornego. Całość podlewamy winem a na wierzch wykładamy rozmaryn.
Pieczeń wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 1,2 godzimy w 180°C. Co pewien czas polewamy ją wytworzonym sosem.
Upieczone mięso porcjujemy w plastry i podajemy.
Krok 5 - Rolada dyniowo- jarmużowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota76 06.12.2015 18:22
super połączenie smaków
mikrusiak 04.12.2015 20:01
wygląda smakowicie :)
mysza75 04.12.2015 10:30
pyszna roladka, aż chce się jeść
ben-ka 04.12.2015 09:27
Efekt końcowy śliczny !
Krzysztof15 04.12.2015 06:23
pyszna roladka
Szef Kuchni 1 04.12.2015 02:09
Polecam do tego książkę "365 obiadów na każdą kieszeń". http://9xa.pl/r/m6p365-obiadow-na-kazda-kieszen
Iwusia 03.12.2015 22:40
lubię takie połączenia
halina17 03.12.2015 21:37
Apetycznie wygląda.
Ada-Gaba 03.12.2015 21:01
wygląda doskonale
cukiereczek 03.12.2015 19:10
wspaniała,wyjątkowa
Bernadeta1 03.12.2015 19:04
pysznie wygląda ta rolada
MałaMi89 03.12.2015 16:39
Szkoda, że nie mam wszystkich składników w domu... ;)
Janina 03.12.2015 16:36
Pyszności;))
Ewelina1991 03.12.2015 15:43
wspaniale wygląda!!
sliwka 03.12.2015 15:22
Napewno pyszna;))
Ola1young 03.12.2015 15:07
ciekawe danie
Damiano
Damiano 03.12.2015 14:14
Bardzo dobra
Franciszek 03.12.2015 13:58
pięknie wygląda
SzczyptaChili 03.12.2015 13:24
Wygląda przepysznie :)
gusia1000 03.12.2015 12:33
Idealna na święta.
ania2610 03.12.2015 11:35
roladka prezentuje się perfekcyjnie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak