Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort ptasie mleczko z owocami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ptasie mleczko

śmietana kremówka 2szt 500ml
galaretka wiśniowa 2szt
galaretka niebieska 2szt
borówki 300g
truskawki 300g

biszkopt

śmietana kremówka 500ml
jaja 5szt
cukier kryształ 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 szklanka
proszek do pieczenia 3łyżeczki
mąka tortowa 3 łyżki

ustrojenie

brzoskwinie w puszce 1puszka
winogrona czerwone 0,2kg
kiwi 4szt
winogrona białe 0,2kg
biały opłatek 2op

Przepis i sposób przygotowania na: tort ptasie mleczko z owocami

biszkopt
oddzielić białka od żółtek, białka wlać do wysokiego naczynia , do osobnej miski wsypać mąkę ziemniaczaną ,mąkę tortową i proszek do pieczenia a następnie dobrze wymieszać . Ubić na sztywną pianę białka a następnie dodać żółtka i miksować ok 1min , dodać cukier powoli nie przerywając miksowania a na koniec mąkę i mieszać drewnianą kopystką . Ciasto wlać do formy kwadratowej 23-26cm wyłożonej papierem na spodzie i wstawić do lekko ogrzanego piekarnika piec ok 30min w temperaturze 180stopni po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia . Jak biszkopt będzie zimny wyjmujemy z formy a następnie należy go przekroić na pół poziomo i jedną połowę włożyć do formy( forma musi być z otwieranymi bokami).
ptasie mleczko
rozpuścić galaretki w dwóch osobnych naczyniach , 2op galaretki na 400ml wody gorącej ,a następnie ostudzić . Ubić dobrze schłodzoną śmietanę 250ml i w trakcie ubijania dodawać po trochę zimną galaretkę np czerwoną na koniec truskawki pokrojone w kostkę ( mogą być mrożone) i natychmiast wylewamy na biszkopt do formy przykrywamy drugą warstwą biszkoptu i powtarzamy czynność z niebieską galaretką i drugą częścią 250ml śmietany ale na koniec ubijania dodajemy borówki i natychmiast wylewamy do formy na biszkopt . Wstawiamy do lodówki na ok 1godzinę a następnie otwieramy boki z formy i wyjmujemy ciasto .
Krem
śmietanę kremówkę wlać do garnka dodać połamaną czekoladę a następnie ogrzewać wciąż mieszając aż czekolada się rozpuści , następnie dobrze schłodzić dodać śmietan fix i ubić na sztywno . Tak przygotowanym kremem smarujemy cały tort polecam używanie szprycy , boki tortu posypujemy opłatkiem a górę stroimy owocami wg uznania .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 04.12.2015 16:43
fajny torcik
agataw1990 04.12.2015 13:39
Bajeczny tort:)
Aleksandra/Olcia 04.12.2015 09:08
solenizant na pewno zadowolony !
Ewelina1991 04.12.2015 08:29
śliczny torcik
Krzysztof15 04.12.2015 06:22
wyglada fantastycznie
Renataj 03.12.2015 22:35
Jubilat/ka pewnie był/a zachwycony/a bo tort prezentuje się wspaniale i bardzo apetycznie.
halina17 03.12.2015 21:34
Ładny tort.
Marta1986 03.12.2015 20:41
super tort
ewasylwia 03.12.2015 18:46
Super wygląda, zjadłabym kawałek
gosia1988 03.12.2015 17:24
rewelacyjnie wygląda i pewnie super smakuje
mirosława4 03.12.2015 16:18
piękny torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak