Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia V: Świąteczna szynka glazurowana miodem, odc. 67

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka bez kości
Ziele angielskie całe Prymat
Rozmaryn suszony Prymat
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat
Czosnek suszony Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
Kolendra cała Prymat
miód 2 łyżki
cukier 100 g
olej
wino czerwone 100 ml
ocet balsamiczny 25 ml
marchew 3 sztuki
pietruszka 1 sztuka
por 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia V: Świąteczna szynka glazurowana miodem, odc. 67

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy marynatę: w miseczce łączymy roztarty w palcach rozmaryn, czosnek granulowany, kilka rozgniecionych liści laurowych, odrobinę oleju, sól i pieprz. Marynatę dokładnie mieszamy, smarujemy nią mięso i wstawiamy do lodówki na 8 godzin.
Krok 1 - Przepis dnia V: Świąteczna szynka glazurowana miodem, odc. 67 foto
2
Warzywa (marchew, pietruszkę i pora) kroimy w średniej wielkości kawałki.
Krok 2 - Przepis dnia V: Świąteczna szynka glazurowana miodem, odc. 67 foto
3
Przygotowujemy duży garnek (taki, w którym zmieści się cała szynka). Wlewamy do niego wodę, wsypujemy dwie łyżki soli peklowej, ziarna kolendry, pokruszone liście laurowe, pokrojone warzywa ok. 10-15 ziaren ziela angielskiego i zagotowujemy. Szynkę wyjmujemy z lodówki, wkładamy do wywaru i gotujemy przez ok. 2 godziny.
Krok 3 - Przepis dnia V: Świąteczna szynka glazurowana miodem, odc. 67 foto
4
W garnuszku przygotowujemy glazurę: podgrzewamy cukier aż się skarmelizuje, następnie wlewamy ocet balsamiczny i czerwone wino. Dodajemy miód i gotujemy przez kolejne 10-15 minut. Szynkę po ugotowaniu wyjmujemy z garnka i nacinamy jej skórę w romby. Szynkę smarujemy glazurą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150° na 2 godziny.
Krok 4 - Przepis dnia V: Świąteczna szynka glazurowana miodem, odc. 67 foto
5
Szynkę możemy podawać z ogóreczkami konserwowymi oraz chrzanem lub musztardą.
Krok 5 - Przepis dnia V: Świąteczna szynka glazurowana miodem, odc. 67 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 07.01.2017 14:21
Pysznie wyglada
asiatok 04.03.2016 22:42
Szynka perfekcyjna!
ben-ka 26.12.2015 10:16
Aż ślinka cieknie na sam widok.
Szef Kuchni 1 04.12.2015 02:15
Polecam do tego książkę "365 obiadów na każdą kieszeń". http://9xa.pl/r/m6p365-obiadow-na-kazda-kieszen
Mniam 03.12.2015 15:09
Wspaniale się prezentuje! Musi być pyszna!
Jadwiga/Jaga85 03.12.2015 11:12
Coś pysznego!
Poison1988 03.12.2015 08:24
domowa szyneczka - aż ślinka cieknie :)
Maridka19 03.12.2015 07:36
Taka szyneczka jest najsmaczniejsza :)
Ola1984 02.12.2015 23:07
Wygląda obłędnie :)
bietka 02.12.2015 20:39
szyneczka bardzo apetycznie się prezentuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak