Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karmelizowane jabłka pod orkiszową kruszonką

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Owoce

jabłka 6 sztuka
cukier 2 łyżka
cynamon Prymat 1 łyżeczka

Kruszonka

mąka orkiszowa 250 gram
masło 125 gram
cukier 100 gram
sól 1 szczypta
woda zimna 1 łyżka

Porada

Jeśli nie posiadacie patelni, którą można używać w piekarniku, przesmażone jabłka należy przełożyć do formy do pieczenia lub żaroodpornego naczynia, posypać kruszonką i zapiec.

Przepis i sposób przygotowania na: Karmelizowane jabłka pod orkiszową kruszonką

Składniki ciasta zagnieść ręcznie lub w robocie na kruszonkę. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na ósemki. Przełożyć na patelnię, dodać cukier i cynamon. Smażyć na wolnym ogniu, do czasu, aż cukier się rozpuści, a jabłka pozostaną jędrne. Jabłko posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec 25-40 minut, do czasu, aż kruszonka nabierze złotego koloru. Podawać na gorąco z kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 13.07.2016 01:34
Przepysznie wyglądają!
adelajda 30.06.2016 10:46
Smaczny deser :)
Klausia 20.06.2016 20:02
bardzo lubię takie :)
Justi2401 30.11.2015 20:28
Wspaniały, prosty deser :)
Damiano
Damiano 30.11.2015 19:57
fajny przepis
2milutka 30.11.2015 19:39
To musi cudownie smakować ;)
Stenka 30.11.2015 19:23
ciekawy przepis
MAR3STA 30.11.2015 18:57
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak