Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta z grochem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 3 kg
groch 500 g
cebula 2 szt
przyprawa uniwersalna Kucharek 2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie 3-4 szt
sól
pieprz
słonina wędzona 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta z grochem

Wypłukaną kapustę i pokrojoną przełożyłam do dużego garnka ,zalałam wodą . Wstawiamy na gaz i pod przykryciem gotujemy , podczas gdy kapusta się gotuje dodajemy 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, liście, ziele angielskie. W między czasie wstawiamy groch łuskany zalewamy go wodą , ja zamiast soli dodaję 1 łyżeczkę przyprawy uniwersalnej do grochu, mieszamy od czasu do czasu ,aby nam się groch nie przypalił,a gdy woda odparuje to dolewamy i mieszamy. Słoninę wędzoną kroimy w kostkę wrzucamy do garnuszka i wstawiamy na mały płomień , mieszamy i czekamy aż powstanie tłuszcz i z słoniny zrobią nam się malutkie skwareczki. Odstawiamy na bok .Po 3 godzinach gotowania kapusty dodajemy groch rozgotowany tzw;ciapkę.Mieszamy. Do kapusty dodajemy również cały tłuszczyk i skwareczki oraz podsmażoną ,ale bez tłuszczyku cebulkę . Całość doprawiamy do smaku, solą,pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Szef Kuchni 1 04.12.2015 02:28
Polecam do tego książkę "365 obiadów na każdą kieszeń". http://9xa.pl/r/m6p365-obiadow-na-kazda-kieszen
Joannasz3190 30.11.2015 15:49
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak