Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rurki drożdżowe z budyniem

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 45 dag
mleko 3/4 szklanki
drożdże 4 dag
cukier 2,5 łyżki
masło 7 dag
sól szczypta
jajko 2 sztuki
jajko do posmarowania

KRUSZONKA

mąka 2 łyżki
cukier 2 łyżki
masło 1 łyżka

BUDYŃ

mleko 600 ml
budyń śmietankowy 2 sztuki
cukier do smaku (1 -2 łyżki)
żółtko jajek 2 sztuki
masło 1/4 kostki

Porada

Moje dzisiejsze drożdżówki przybrały nieco inny kształt, bo rurek:).

Przepis i sposób przygotowania na: Rurki drożdżowe z budyniem

Kroki postępowania

1
CIASTO: Mleko delikatnie podgrzewamy. Dodajemy do niego łyżkę cukru, rozkruszone drożdże oraz ok 2 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do podrośnięcia.
Między czasie rozpuszczamy i studzimy tłuszcz.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta poza tłuszczem.
Tłuszcz dodajemy na 5 minut przed końcem wyrabiania. Ciasto łącznie wyrabiamy około 15 minut. Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.
Krok 1 - Rurki drożdżowe z budyniem foto
2
Wyrośnięte wykładamy na podsypaną mąką stolnicę.
Następnie ciasto wałkujemy na grubość około 4-5 mm. Rozwałkowane ciasto dzielimy na paski.
Foremki na rurki smarujemy tłuszczem i zawijamy na nie przygotowane paski ciasta.
Krok 2 - Rurki drożdżowe z budyniem foto
3
Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Tak przygotowane odstawiamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia. Następnie pieczemy je około 20 minut (180°) do zrumienienia. Po wyjęciu, z jeszcze ciepłych wyjmujemy foremki (wówczas schodzą najlepiej).
Krok 3 - Rurki drożdżowe z budyniem foto
4
KRUSZONKA: Mąkę i cukier mieszamy ze sobą. Dokładamy do nich masło i w rękach rozkruszamy składniki, tak by powstała kruszonka.
BUDYŃ: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie rozpuszczamy budynie oraz żółtka. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Do ugotowanego budyniu dodajemy masło.
Krok 4 - Rurki drożdżowe z budyniem foto
5
Mieszamy budyń do momentu połączenia z tłuszczem. Letni przekładamy do worka cukierniczego i napełniamy nim upieczone rurki drożdżowe.
Smacznego:)
Krok 5 - Rurki drożdżowe z budyniem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 18.12.2015 18:19
Pyszności
gusia1000 17.12.2015 23:18
Bardzo dobre.
Iwusia 17.12.2015 22:20
ale one wspaniałe - uwielbiam takie smakołyki
Mama niejadka 17.12.2015 21:17
Super rurki
Megg 17.12.2015 21:02
uwielbiam rurki
Gracer 17.12.2015 20:48
kolejny przepis na 5
cukiereczek 17.12.2015 18:54
ślinka leci
ewasylwia 17.12.2015 18:36
Mam rurki, ale jeszcze nie robiłam, ile wychodzi z takiej porcji
Stenka 17.12.2015 18:33
efektowne i smaczne
mikrusiak 17.12.2015 17:43
fajne te rury ;D
agnieszka214 17.12.2015 17:35
Chrupioce drozdzowki
joannaa24 17.12.2015 16:36
Super są te rurki ;)
Janina 17.12.2015 15:23
Moje ulubione ciasteczka;))
Aleksandra/Olcia 17.12.2015 15:08
ślinka leci!
MAR3STA 17.12.2015 13:54
wspaniałe wypieki
ben-ka 17.12.2015 12:31
Chętnie bym spróbowała.
ania2610 17.12.2015 11:40
narobiłam sobie smaku, a mogę tylko popatrzeć - pycha!
agaK. 17.12.2015 11:34
Moja teściowa takie robi, są przepyszne.
kd045 17.12.2015 11:33
Mi nigdy rurki nie wychodzą..może ten przepis ;) wyglądają na smaczne ;)
Franciszek 17.12.2015 11:27
pyszne rurki
Mniam 17.12.2015 11:10
Bardzo smaczne są takie rurki.
gosia56 17.12.2015 10:16
super wypiek
Madzai 17.12.2015 10:01
Ale pyszności
Krzysztof15 17.12.2015 09:04
palce lizac
Habibi 17.12.2015 08:56
uwielbiam takie smakołyki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak