Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzeszki w chrupiącej skorupce/karmelu

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 3,2% 1\3 Szkl
cukier 1 Szkl
cynamon Prymat 1 Łyżeczka
orzechy włoskie 1 Szkl
migdały 1 Szkl

Porada

http://manciawkuchni.blogspot.ie/2015/12/orzeszki-w-chrupiacej-skorupcekarmelu.html

Przepis i sposób przygotowania na: Orzeszki w chrupiącej skorupce/karmelu



1. Na patelnię wlewamy mleko, wsypujemy cukier, cynamon i orzechy. Na średnim ogniu całość podgrzewamy do momentu, aż syrop zacznie się lekko pienić. Od tego momentu co chwilę mieszając karmelizujemy cukier. Gdy orzeszki oblepi krucha skorupka, są już gotowe. Trwa to ok 5 minut. Mieszankę dokładnie studzimy i przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Orzeszki są bardzo chrupkie do 3-4 dni po przygotowaniu.


SMACZNEGO :-)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 15.12.2015 20:34
Smakowicie się zapowiadają:)
Kolorowa 15.12.2015 20:31
Wypróbuję ;)
IZABELA29 15.12.2015 20:06
coś pysznego
norweska20 15.12.2015 18:45
smakowita przekąska
bertpvd 15.12.2015 18:24
uwielbiam orzeszki w takim wydaniu
marcia7 15.12.2015 17:48
pyszne do chrupania
Gracer 15.12.2015 17:28
dobry przepis
Jolcia_90 15.12.2015 16:37
świetny pomysł na orzeszki. Czasem kupuję sobie takie, muszę kiedyś spróbować przygotować je w domu :)
sliwka 15.12.2015 13:08
Super, fajny pomysł;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak