Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia V: Rolada biszkoptowa z makiem, odc. 76

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masa makowa 400 g
cukier 100 g
orzechy włoskie 50 g
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
Cynamon mielony Prymat
laska wanilii
rodzynki 50 g
mąka pszenna 150 g
jajko 5 sztuk
morele suszone 50 g
biała czekolada 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia V: Rolada biszkoptowa z makiem, odc. 76

Kroki postępowania

1
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijam w mikserze. Po ubiciu stopniowo dodajemy cukier i ubijamy dalej. Miksujemy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo żółtka i całość miksujemy jeszcze przez około 5 minut.
Krok 1 - Przepis dnia V: Rolada biszkoptowa z makiem, odc. 76 foto
2
Mąkę przesiewamy przez sitko. Do mąki dodajemy przyprawę do piernika oraz cynamon. Mąkę z przyprawami dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 2 - Przepis dnia V: Rolada biszkoptowa z makiem, odc. 76 foto
3
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - na garnek z wrzątkiem wstawiamy miskę, przekładamy do niej czekoladę i czekamy aż się rozpuści. Do masy makowej dodajemy ziarenka z laski wanilii i cynamon.
Krok 3 - Przepis dnia V: Rolada biszkoptowa z makiem, odc. 76 foto
4
Na wystudzony biszkopt (na jego całą powierzchnię) nakładamy masę makową, posypujemy rodzynkami i orzechami. Zawijamy roladę (pomagając sobie papierem, na którym się piekła). Koniec biszkoptu smarujemy roztopioną czekoladą i zwijamy do końca.
Krok 4 - Przepis dnia V: Rolada biszkoptowa z makiem, odc. 76 foto
5
Morele kroimy na mniejsze kawałki. Wierzch rolady smarujemy czekoladą, posypujemy morelami, rodzynkami i startymi orzechami.
Krok 5 - Przepis dnia V: Rolada biszkoptowa z makiem, odc. 76 foto
6
Roladę kroimy na kawałki. Możemy ją ozdobić miętą.
Krok 6 - Przepis dnia V: Rolada biszkoptowa z makiem, odc. 76 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

endzi
endzi 08.02.2016 17:53
doskonaly przepis!
ilka01 16.12.2015 11:29
super przepis :)
Wiesława1 16.12.2015 08:55
świetny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak