Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto piegusek z lukrem i kandyzowanymi owocami.
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę,następnie dodajemy mak ( suchy zmielony ) i chwilę ucieramy.Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie ucieramy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.Następnie pianę delikatnie mieszamy z ciastem.
2.Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia,o wymiarach około 21 cm x 25 cm.Pieczemy około 45 minut w temperaturze 170 stopni.Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.Studzimy i kroimy w kwadraty.
3. Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem,cukier dodajemy stopniowo,ucieramy aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję.
4. Lukrem polewamy pokrojone w kostki ciasto,lukier powinien trochę spływać z kostek.Na koniec dekorujemy je owocami kandyzowanymi i odstawiamy do zastygnięcia.Po tym czasie podajemy.