Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pomidorowa po włosku / Polpa al pomodoro

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 2 kg
marchewka 1 duża
por (biała część) kawałek
seler naciowy 3 łodygi
makaron drobny 100 g
oregano do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
ząbek czosnku
cukier do smaku
mozzarella w kulce
serek mascarpone
oliwa

Porada

Do zupy doskonale nadaje się każdy drobny makaron - nitki, muszelki, literki, gwiazdki, zacierki.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pomidorowa po włosku / Polpa al pomodoro

Marchewkę, por i seler naciowy oczyścić, drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Dolać 3 szkl. gorącej wody, dodać oregano i sól, nakryć i ugotować do miękkości.
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w cząstki, ułożyć na blaszce, skropić oliwą, posypać solą morską i odrobiną cukru - upiec w gorącym piekarniku, aż pomidory się lekko podrumienią. Odstawić do ostygnięcia - dodać do miękkich warzyw i razem podgotować 15 minut. - pod koniec dodać wyciśnięty czosnek.
W międzyczasie ugotować drobny makaron, odcedzić i dokładnie zahartować zimną wodą.
Zimny makaron dodać do zupy i wszystko razem zmiksować.
Mozzarellę utrzeć na tarce albo pokroić drobno i dosypać do zupy.

Zupę podawać z kleksem kremowego serka mascarpone.



UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 15.12.2015 11:58
uwielbiam pomidorową!
bertpvd 12.12.2015 11:22
moje smaki ! Super przepis
misia123410 11.12.2015 22:38
moja ulubiona zupa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak